Gerrianne in Uganda blog #6

"Scheuren door de savanne en wiebelen op het water"

Tijd voor vakantie! Na vier maanden fulltime werken als trainee, was ik echt even toe aan een pauze. Hoeveel ik ook geniet van mijn werk voor ZOA, op z’n tijd is even uitrusten ook echt heel belangrijk. Mijn lieve zusje kwam naar Uganda om samen rond te reizen in dit prachtige land. De fijnste vakanties zijn ook altijd een beetje offline. Geen mail, maar af en toe even nieuws en vooral heel veel genieten. De afgelopen dagen waren heerlijk. De auto zit onder de modder en het stof. De kilometerteller loopt al aardig op.

Ik was nooit zo’n auto-liefhebber. Lang achter het stuur was nooit echt mijn ding. Nog steeds niet, trouwens. Maar in een land als Uganda is een degelijke auto echt heel erg fijn. Het geeft vrijheid en onafhankelijkheid. En ik vertrouw mijn eigen rijvaardigheid toch nog een beetje meer dan die van de medeweggebruikers (lees: boda’s en matatu’s, dat zijn motorrijders en gammele taxibusjes). En toch waren de afgelopen dagen heerlijk.

Ondertussen muziek luisteren. Libelle’s, Eva’s en fijne boeken lezen.

De reis die mijn zus en ik hebben uitgestippeld bracht ons in het westen van het land. Dit is over het algemeen een vruchtbaarder gedeelte grenzend aan Congo en Rwanda, waar wij als ZOA niet werken. Het is heerlijk om weg te zijn uit Kampala en dan niet te hoeven werken. Scheuren door de savanne in Queen Elizabeth National Park (natuurlijk wel netjes binnen de snelheidslimiet!). Zwemmen in een safari lodge met uitzicht over de nijlpaarden. Die trouwens ‘s nachts langs het tentje wandelden. En olifanten. Hele kuddes met kleintjes en mega grote olifanten. Ik blijf me er over verbazen hoe groot ze soms zijn. Naast de eindeloze velden met kobs en buffels, zagen we een grote leeuw wandelen. Het is echt even anders dan je gemiddelde dierentuin. Dit is echt. Wild. En jij bent te gast in het rauwe leefgebied van de koning van het dierenrijk.

En dan weer verder. Auto in. Kilometers maken. We zijn nu in het zuidelijke puntje van Uganda. Lake Bunyonyi. Wat een fijne plek om even uit te rusten. In een kano (zo’n degelijke van een eucalyptus boom) ronddobberen op het water. De heuvel opklimmen voor een zonsondergang en slapen in een huisje met blauwe luikjes. Je waant je bijna even in Zuid-Frankrijk. En dan de vogels! Zoveel nieuwe geluiden en kleuren. Zuslief kan ook de beroemde kraanvogels van haar lijstje strepen.

Ondertussen muziek luisteren. Libelle’s, Eva’s en fijne boeken lezen. Om 10 uur in je bed. Uur of 6, 7 er weer uit. Af en toe je eigen potje koken. Soms even lekker voor je laten koken. Vakantie. Het is fijn en af en toe echt hard nodig.

 

Meer lezen van Gerrianne? Lees hier haar vorige blogs.

Blog 1: de eerste dagen
Blog 2: kennismaking met Zuid-Sudanese vluchtelingen
Blog 3: leven tussen de contrasten
Blog 4: wat doe ik als trainee?
Blog 5: nadenken over de toekomst