God maakt geen lelijke mensen

De perfecte wenkbrauwen, een vlekkeloze huid, prachtig glanzend haar. Dat vrouwen met hun uiterlijk bezig zijn is iets van alle tijden en culturen. Schoonheid is een dingetje, of je nu mooi bent of niet.

Geschreven door Jeanet

De Bijbel benoemt ook hoe mensen er uitzien. De ‘ogen van Lea hadden geen glans’, terwijl Rachel blijkbaar echt een stuk was. David was knap, maar Paulus niet. Ook Sara was bijzonder mooi, zo mooi dat het Abraham in de problemen bracht met farao. Die problemen zijn er wel vaker. Of Batseba aanvankelijk zo blij was met de aandacht van David vanaf het dak? Maar gelukkig zijn er ook positieve verhalen in relatie tot vrouwelijke schoonheid. Ester redde haar volk, doordat ze in de gunst van de koning stond.

Niet mooi

Het is heerlijk om je mooi te voelen en mooi te zijn. En het is best moeilijk als je ziet dat je schoonheid minder wordt omdat je ouder wordt. Of als je een lichamelijke afwijking hebt, waardoor je op straat wordt nagekeken. Of als je je om wat voor reden ook met de beste wil van de wereld niet mooi vindt, wat anderen ook zeggen.

God kijkt heel anders

God kijkt heel anders naar schoonheid dan wij. Een voorganger zei laatst: ‘God maakt geen lelijke dingen’. Dat zet je aan het nadenken over de vraag wat voor God schoonheid is. En dan kom je helemaal niet uit bij wenkbrauwen, poriën en een volmaakt profiel.

Bij ons in de kerk komt af en toe een zwaar verstandelijk beperkte jongen. Voordat hij eindelijk gaat zitten, heeft hij alle mensen in de rij stralend begroet. Ook de grootste zuurpruim twee stoelen verderop. En als hij hoort zeggen: ‘God houdt van u’, roept hij heel hard ‘ja!’ door de kerk.

Hoezo niet mooi?

In onze tijd wordt een zwangerschap van een gehandicapt kind vaak afgebroken. Zo’n beperkt – en dus niet mooi – mens kan er maar beter niet zijn. Maar met al zijn beperkingen, lééft deze jongen liefde. Voor God en voor andere mensen. Hoezo niet mooi? Het relativeert mijn geneuzel over plooien, vouwen en cellulitis.

God maakt geen lelijke mensen. Dat is een troost en een opdracht.

Om over na te denken:

  • ‘God maakt geen lelijke mensen’. Wat vind jij van zo’n zinnetje?
  • Als je ervan uitgaat dat jij mooi bent in Gods ogen, wat moet er dan bij jou veranderen?