Groot gebrek aan water en voedsel op Sulawesi

Het rampgebied op Sulawesi is na de aardbeving en tsunami nog altijd één grote chaos. Mona Saroinsong – noodhulpcoördinator Indonesië bij World Renew –  is voor ZOA ter plaatse. Om zich heen ziet ze de nood groter worden. “Er is vooral behoefte aan water en voedsel. ”

Wie de laatste dagen het nieuws over Sulawesi volgt, hoort verhalen over plunderingen en wanhopige eilandbewoners. Dagen na de grote tsunami zitten de meeste mensen nog altijd zonder hulp en voedsel en is de paniek in de stad inmiddels groot.  Ondertussen kunnen hulpverleners het gebied nog maar mondjesmaat in.De noodhulp op Sulawesi komt traag op gang. Mona, onze Indonesische contactpersoon die ons hulptraject op Lombok coördineert, lukte het inmiddels wel Sulawesi te bereiken.

Tot gisteren zijn er 212 aardschokken gemeten. De chaos is groot!

Volgens Mona is de situatie op Sulawesi inderdaad nog altijd onrustig. “Tot gisteren zijn er 212 aardschokken gemeten. Officieel is het dodental nu vastgesteld op 1234, maar dat aantal kan nog snel oplopen. Volgens de officiële berichten zijn er 65.733 huizen vernietigd, 99 kerken en moskeeën en 143 scholen. Er is vooral behoefte aan water en voedsel maar ook groot gebrek aan benzine, medische hulp, tenten, elektriciteit en bijvoorbeeld kleding en voedsel voor baby’s.”

De komende dagen zal Mona een eerste distributie van hulpgoederen in het rampgebied coördineren. Wij zullen u daarvan zoveel mogelijk op de hoogte houden.

ZOA zet zich samen met het Christelijk Noodhulpcluster in voor de slachtoffers op Sulawesi. We zorgen onder andere voor voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische hulp. Help je mee met een gift?

Doneer nu

Op de foto: Mona aan het werk op Lombok.

 

Mona Sulawesi