Happietaria Rotterdam: pop-up restaurant voor vluchtelingen in Uganda

Minister Carola Schouten opent Happietaria Rotterdam

Jezelf vrijwillig een maand lang uit de naad werken in een pop-up restaurant? Als student kan het. En doe je het. In ieder geval de studenten van studentenverenigingen NSR en CSFR in Rotterdam. Woensdag 8 mei opende Happietaria in de stad: een tijdelijke buitenkans voor een heerlijk avondje uit eten dat vluchtelingen in Uganda helpt een nieuw bestaan op te bouwen.

Happietaria is de gemeenschappelijke naam voor restaurants die ieder voorjaar weer uit de grond schieten in steden als Groningen, Leiden, Utrecht en Rotterdam. Een maand lang zet een groep studenten zich vrijwillig in om geld op te halen voor het goede doel door het runnen van een restaurant. Met een bezoek van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opende de Rotterdamse editie van Happietaria woensdag haar deuren voor het grote publiek.

Minister is “ongelooflijk jaloers”

Uit de eerste hand weet de minister hoeveel stress het organiseren van Happietaria kan geven. Zelf organiseerde ze ook een editie in haar studententijd. “Ik ben ongelooflijk jaloers dat jullie een echt restaurant hebben geregeld”, trapt ze knipogend af.

De meeste Happietaria’s betrekken een kaal pand dat van de grond af aan moet worden ingericht. “Alle lof aan de degene die dit pand heeft weten te regelen. De locatie geeft aan welke plek Happietaria inmiddels in de samenleving heeft verworven. Toch is het allermooiste aan Happietaria dat je met een groep studenten kunt laten zien dat je niet alleen voor jezelf leeft. Dat je voelt dat je een rol in de maatschappij hebt en dat je, door je talenten en vaardigheden in te zetten voor het goede doel, omziet naar de ander. In dit geval heel concreet voor de ander in Uganda.”

Uganda gastvrij voor vluchtelingen

De opbrengsten van het tijdelijke restaurant komen ten goede aan het werk van ZOA in Uganda, waar zich één van ’s werelds grootste humanitaire crises afspeelt. In het land leven momenteel meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, met name uit Zuid-Sudan en Congo. Uganda wordt geprezen om z’n verwelkomende houding richting vluchtelingen, maar kampt door de grote instroom ook met enorme uitdagingen.

Waar andere landen vluchtelingen in kampen plaatsen, kiest de Ugandese overheid juist voor huisvesting tussen de eigen bevolking. Die keuze bevordert de integratie, maar legt ook een grote last op de schouders van de lokale bevolking en levert spanningen op: waar haal je extra eten, bouwmaterialen en klaslokalen voor 1,2 miljoen mensen vandaan?

Wat doet ZOA?

Op drie manieren helpt ZOA deze spanningen te verminderen. We verbeteren de voedselzekerheid en helpen vluchtelingen werk te vinden of te creëren; we stimuleren samenwerking tussen mensen uit Uganda en Zuid-Sudan door middel van communicatietrainingen; en we verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs dat wordt aangeboden.

Terug naar Rotterdam. De jaloezie van de minister over dat pand, die is inderdaad niet helemaal misplaatst. Het Westelijk Handelsterrein is gelegen middenin een karakteristiek stukje Rotterdam dat op stijlvolle wijze herinnert aan de handelsgeest die de stad al jaren drijft. Jan Willem van Gurp, secretaris van het Happietaria Management Team, sluit zich aan bij de bemoedigende woorden van de minister: “Happietaria is een mooie manier om wat voor anderen te kunnen betekenen en daarnaast ook jezelf te ontwikkelen.”

“Happietaria is een mooie manier om wat voor anderen te kunnen betekenen en daarnaast ook jezelf te ontwikkelen.”

— Jan Willem van Gurp, secretaris Happietaria Management Team

Happietaria Rotterdam is geopend tot 6 juni. Reserveringen voor het restaurant in unit 34 van het Westelijk Handelsterrein kunnen worden gemaakt via:

happietariarotterdam.nl

We wensen de studenten heel veel succes, fun en mooie momenten van teamwork. Wij komen zeker proeven!

Foto’s: Simon Metselaar, @SiemWorks