Het is koud... heel koud

Stel je eens voor dat je bij extreme kou bibberend in een tent zit. En dat je je kinderen niet warm kunt houden met een deken of een warme trui. En dat een hele winter lang… om wanhopig van te worden! In Irak maken vluchtelingen dat aan den lijve mee, maar bijvoorbeeld ook in Syrië. De winters kunnen daar streng zijn!

Wie denkt aan het Midden-Oosten, denkt al snel aan warme temperaturen. Toch kan daar het kwik dalen tot onder de nul graden. Miljoenen mensen in vluchtelingenkampen of geïmproviseerde onderkomens moeten extreem koude dagen en nachten doorstaan. Kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld onderkoeling. Hevige sneeuwval is inmiddels geen uitzondering in landen als Syrië, Libanon en Afghanistan. Soms duurt de kou tot ver in het voorjaar.

tenten in veel sneeuw

Weerextremen
Zoals elders in de wereld komen ook in het Midden-Oosten extreme weersomstandigheden buiten het seizoen voor. Denk aan intense sneeuw of regen in relatief milde weerperiodes, overstromingen, stofstormen en koudere temperaturen. Sommige wetenschappers vermoeden dat dit komt door het veranderende klimaat. Doordat de polen sterker opwarmen dan de tropen, zwakt volgens hen de straalstroom (zeer sterke wind op 10 kilometer hoogte) af, waardoor die makkelijker gaat meanderen. In sommige delen van de wereld kan hierdoor de kans op langdurige periodes van hitte, droogte, kou of neerslag groter worden.

Door droogte en overstromingen raken mensen hun huizen en bestaansmiddelen kwijt"

Klimaatverandering
Premier Rutte schetste deze week op de internationale klimaattop in Den Haag een dramatisch beeld van de sociale en economische gevolgen van de opwarming van de aarde. De online wereldtop was gericht op het vinden van oplossingen die kunnen helpen om ons beter aan te passen aan een veranderend klimaat, ook wel klimaatadaptatie genoemd. Als we ons niet aanpassen, zijn de gevolgen catastrofaal, vertelde Rutte.

“Kwetsbare mensen in fragiele staten worden zwaar getroffen door de gevolgen van klimaatverandering”, bevestigt ZOA’s voedselzekerheid-specialist Inge Vos. “Door droogte en overstromingen raken mensen hun huizen en bestaansmiddelen kwijt. Velen raken hierdoor ontheemd.” Een groot deel van de bevolking waar ZOA werkt, is afhankelijk van landbouw. Door klimaatverandering is het weer onvoorspelbaar geworden en zijn de risico’s op misoogsten toegenomen. Ook de veeteelt heeft het zwaar. Door droogte is er minder grasland en minder drinkwater voor het vee. Tegelijk is er meer kans op conflicten, doordat de druk op natuurlijke bronnen zoals land en water toeneemt.

Vluchtelingen
Terug naar ons werk in koude winters. In landen als Syrië, Afghanistan en Irak hebben vluchtelingen het erg koud. Zonder hulp komen zij de winter niet door. Samen kunnen we hen helpen met dekens, warme truien, kachels en brandstof. Geef jij ook een overwinterpakket?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

35 1