Hoe geitenpoep het leven van Mélanie veranderde

Na jaren lang op de vlucht te zijn geweest konden Mélanie en haar gezin eindelijk terug naar huis. Eenmaal daar bleek opnieuw beginnen lastiger dan gedacht. Tot dat daar verandering in kwam: door een geit!

“Na lange tijd in een vluchtelingenkamp in Tanzania te hebben gewoond, keerden we in 2006 terug naar Burundi. Samen met onze drie kinderen. Sindsdien hebben we een boerderij.

Het was niet makkelijk om opnieuw te beginnen. We hebben maar een klein stukje land, dat ook nog eens onvruchtbaar bleek te zijn. Van ellende en door alle zorgen begon mijn man met drinken. Ondertussen kon ik mijn kinderen geen eten meer geven. We leefden echt in armoede en overwogen om alles te verkopen. Dan konden we tenminste iets te eten kopen.

Gelukkig was dat niet nodig, want in 2012 kwamen we in contact met ZOA. We kregen zowel een training als een geit die voor ons echt levensveranderend is geweest. Al snel kreeg ze namelijk drie jongen, waardoor onze veestapel toenam. De mest die de geiten produceerden konden we gebruiken voor ons land. Na een jaar was de grond weer vruchtbaar en groeide onze oogst. Ook kreeg mijn man hulp voor zijn drankprobleem.

Inmiddels is de oogst zo gegroeid dat we van de opbrengst kunnen leven. We hebben zelfs een extra stukje grond kunnen kopen! Ook kunnen onze kinderen naar school. Ik ben echt trots op wat we bereikt hebben, maar bovenal heeft het gezorgd voor rust in ons gezin.”