Hoe is het nu in Nigeria?

Vorig jaar voerden we actie voor hulp aan de slachtoffers van Boko Haram in Nigeria. Inmiddels is ZOA een groot project gestart en konden we al veel mensen helpen. Maar: hulp blijft van levensbelang!

Wat was er ook alweer aan de hand in Nigeria?

In het noordoosten van Nigeria zaait terroristengroep Boko Haram dood en verderf. Duizenden Nigerianen moesten vluchten voor de gewelddadige strijders, die hele dorpen met de grond gelijk maken. De meeste vluchtelingen komen in Maiduguri terecht, een stad die de enorme stroom mensen maar nauwelijks aan kan. Hulp en opvang was er niet en voor de ontheemden zat er niets anders op dan simpele hutjes te bouwen aan de rand van de stad. Hier was een groot gebrek aan eten, toiletten en medische zorg. Op het hoogtepunt van de crisis, in 2016, woonden in deze stad zo’n twee miljoen ontheemden.

Nigeria

Wat deed ZOA aan die ellende?

Geschokt door de grote nood in Maiduguri, opende ZOA in de zomer van 2016 een kantoor in de stad. Na een goede en grondige inventarisatie van de situatie, begonnen we met hulp aan de meest kwetsbare ontheemden. Dat was een zaak van leven en dood: duizenden vluchtelingen waren afhankelijk van hulp om te overleven.

Met hulp van USAIDWorld Renew en the Canadian Foodgrains Bank begon ZOA met de distributie van pasjes waarmee ontheemden zelf de meest noodzakelijke levensmiddelen kunnen kopen. Ook bouwden we toiletten en hielpen de hygiëne in de vluchtelingenkampen te verbeteren.

Card Distribution 0183

Hoe is de situatie nu?

Nog altijd zitten er in Borno State, de provincie waarin Maiduguri ligt, meer dan 1,3 miljoen ontheemden*. De situatie blijft onvoorspelbaar en kwetsbaar. Veel gebieden die voorheen door Boko Haram bezet waren, zijn door de overheid weer heroverd, maar de groep blijft nog steeds een groot gevaar voor burgers. Ook zijn er nog steeds veel aanslagen en ontvoeringen, een groot gevaar voor de burgerbevolking. Het grootste deel van de vluchtelingen in Maiduguri blijft afhankelijk van hulp door hulporganisaties en ZOA blijft dan ook in het gebied om de meest kwetsbaren in leven te houden.

Op allerlei plekken in de wereld heerst honger. Niet alleen in Nigeria, maar ook in Jemen, Myanmar, Syrië… Onze hulpverleners zijn ter plaatse en staan klaar om te helpen. Met jouw gift kunnen we gezinnen in nood helpen met bijvoorbeeld een goedgevuld voedselpakket. Hoeveel pakketten geef jij?
Doneer nu

* stand februari 2018, UNHCR