“Hoe moet ik mijn kinderen eten geven?”

“Het is een barre winter. Hoe moet ik mijn kinderen eten, kleding en schoenen geven? Ik kan toch niet het weinige vee dat we hebben, gaan verkopen? Dan hebben we straks helemaal geen inkomsten meer!” Zia Ur Rahman (42) uit Afghanistan zit met zijn handen in het haar. Hij wil zijn gezin graag onderhouden, maar dat wordt met de dag moeilijker.

Zia Ur Rahman, zijn vrouw en zes kinderen wonen in het dorp Kishtaki bij het stadje Parun in de provincie Nuristan. In 2018 heerste in deze regio een enorme droogte, die slecht uitpakte voor de veestapel van hem en vele anderen. Ook Zia Ur Rahman verloor veel vee. “In het verleden verkocht ik wat vee, als mijn gezin te kampen had met een tekort aan voedsel of in geval van nood. Maar als ik nu mijn laatste dieren verkoop, wat kan ik dan nog doen?”

Afghaans dorp 2

Strenge winter
Nuristan ligt op de zuidelijke hellingen van het Hindoekoesj-gebergte. De winters zijn daar zeer streng en soms is er sprake van hevige sneeuwval. De leefomstandigheden van Afghaanse families zijn normaal gesproken al zwaar, maar in de winter helemaal. “Als de velden bevroren zijn, kunnen we er ook niet op werken. Dus we hebben vrijwel geen inkomsten, noch van het vee, noch van het land. Soms slagen we erin om een klein beetje voedsel te verzamelen, maar andere levensbehoeften, zoals warme kleding, schoenen dekens en gezondheidszorg, zitten er helemaal niet in”, vertelt Zia Ur Rahman verdrietig.

'Als de velden bevroren zijn, kunnen we er ook niet op werken"

Kwetsbaar
Door de strenge kou zijn name kinderen en ouderen kwetsbaar voor ziekten en onderkoeling. De gezondheidszorg ter plekke laat echter te wensen over. Zia Ur Rahman vertelt: “Wie ziek wordt, moet voor een behandeling naar grotere steden als Kunar of Nangahar. Dat is een hele uitdaging, vanwege de hoge transportkosten en de wegblokkades die er in de winter zijn, bijvoorbeeld door hevige sneeuwval.”

Hulp aan gezinnen als die van Zia Ur Rahman is daarom dringend nodig. Samen kunnen we hen helpen met dekens, warme truien, kachels en brandstof. Geef jij ook een overwinterpakket?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

35 1