Honger in Jemen

In Jemen, dat afhankelijk is van import voor de toevoer van voedsel, dreigt de ergste hongersnood van dit moment. Tachtig procent van de bevolking (rond de 14 miljoen mensen) zijn inmiddels aangewezen op voedselhulp. Voor ruim 7 miljoen mensen dreigt ernstige ondervoeding. 

De situatie in Jemen is vooral voor kinderen gevaarlijk; zo’n 2,2 miljoen kinderen zijn inmiddels ondervoed. Doordat de prijzen van voedsel de laatste tijd enorm stegen vanwege het conflict in het land, is voedsel voor veel Jeminitische families niet meer te betalen. ZOA is als één van de weinige Nederlandse hulporganisaties in Jemen aanwezig en helpt waar dit mogelijk is.

Hulp in Jemen
ZOA werkt in drie gebieden in Jemen richt zich op gemeenschappen waar ondervoeding een enorm probleem is en veel ontheemden leven. Hier hebben veel mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Vooral onder de armste laag van de bevolking is de nood heel hoog. Doordat zij vaak geen inkomen hebben, zijn ze volledig aangewezen op hulp van buitenaf. Zwangere vrouwen en kleine kinderen zijn onder deze omstandigheden erg kwetsbaar.

Minder afhankelijk
Sinds 2012 is ZOA actief in Jemen. Corine Verdoold, directeur Midden Oosten: “We delen onder andere voedselpakketten en soms ook geld uit aan gezinnen, waarvan een aantal gezinsleden ernstig ondervoed zijn. Daarbij richten we ons vooral op zwangere en zogende vrouwen en kinderen onder de vijf jaar. Ook hebben we zogenoemde cash for work projecten opgericht, waarbij we de mensen die kunnen werken gemeenschapsprojecten uit laten voeren zoals het verbeteren van wegen. Met het geld dat ze hiermee verdienen kunnen ze voedsel kopen.  Als derde verschaffen we voedselpakketten en landbouwtrainingen aan arme boerengezinnen. Deze boeren worden getraind in onder andere het verbeteren van landbouwmethoden en irrigatie. Ook krijgen ze een pakket met onder andere zaden, (organische) kunstmest en gereedschap. Zo kunnen ze in hun eigen voedsel voorzien en zijn ze minder afhankelijk van humanitaire hulp”.

Huidige situatie
Ook nu hulp harder nodig is dan ooit staat ZOA klaar om te helpen. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en helpen waar mogelijk. Zeker nu willen we de inwoners van Jemen niet aan hun lot overlaten.”

Met jouw steun kunnen we de hulp bieden die het meest nodig is, zoals voedsel en schoon drinkwater. Help je mee? Doneer hier.

ZOA's regenwaterproject in Jemen
In Jemen dreigt hongersnood. Een reportage van de BBC (Engels).