Hongersnood Afrika: wat we deden met uw geld (sept. 2017)

Deze zomer bedreigde hongersnood grote delen van Oost-Afrika en Jemen. Met uw massale steun kwam ZOA in actie om noodhulp te verlenen. Dit deden we met uw geld. 

Soms lijkt er geen einde aan te komen, alle natuurrampen en conflicten wereldwijd. Overstromingen in Azië, cyclonen in het Caribisch gebied en dan was er afgelopen jaar ook nog de grote droogte en hongersnood in grote delen van Afrika en Yemen. ZOA probeert zoveel mogelijk mensen te helpen waar we ter plaatse de juiste hulp kunnen bieden en hoewel het soms hopeloos lijkt, kunnen we toch een groot verschil maken in het leven van getroffen mensen in deze gebieden.

De reacties en giften naar aanleiding van onze oproep begin dit jaar, met betrekking tot de hongersnood in Afrika en Yemen, waren overweldigend. Daarom nemen we u graag mee in het fantastische werk van onze teams in Ethiopië, Zuid-Sudan en Yemen.

Ethiopië

Wat was er ook alweer aan de hand?
Vee is de voornaamste bron van voedsel en inkomen in Dollo Ado, Ethiopië. Door het grote gebrek aan water voor zowel de mensen als het vee, is men in dit gebied in groot gevaar. Bovendien komt er veel vee vanuit het eveneens droge Somalië de grens over op zoek naar water en voedsel, waardoor de belasting van beschikbare bronnen nog groter wordt. Het vee sterft door een gebrek aan water en veevoer en ook de beschikbaarheid van voedsel voor de inwoners in dit gebied loopt hierdoor sterk achteruit.

 

1706  Dolo Ado  Jemal in gesprek met mannen uit hetdorp

Wat heeft ZOA tot nu toe kunnen doen?
Op het moment dat u dit leest wordt er in Ethiopië nog steeds hard gewerkt door onze medewerkers om de meest kwetsbare mensen te ondersteunen.
Tot op heden heeft ZOA met uw hulp in Dollo Ado, Ethiopie het volgende kunnen bereiken:
– 20,000 liter water verspreid onder de door droogte getroffen bevolking
– Aan 140 huishoudens chemicaliën voor waterzuivering uitgedeeld
– Aan 140 huishoudens jerrycans uitgedeeld
– 12,180 kilo veevoer aan 140 huishoudens uitgedeeld
Hierbij heeft ZOA zogenaamde ‘water management’- en ‘veevoer distributie’ commitees opgezet om de distributie van het water en veevoer veilig en eerlijk te laten verlopen. Daarnaast krijgen de getroffen gemeenschappen ook instructies voor het gebruik van chemicaliën om water te zuiveren.

Lees het verhaal van Abdirahman, een van de mensen die ZOA helpt.

 

South Sudan  Reception Centre

Zuid-Sudan

Wat was er ook alweer aan de hand?
Conflict en droogte zorgen in Zuid-Sudan voor enorme problemen. Hele gebieden in het land zijn inmiddels onbewoond en de burgers vluchten van gebied naar gebied, op zoek naar veiligheid en eten. Daarbij verlaten ze huis en haard en hebben zij vaak niks om van te leven.

Wat heeft ZOA tot nu toe kunnen doen?
De situatie in Zuid-Sudan is niet makkelijk. Het is onveilig en ook de hevige regenval bemoeilijkt het vervoeren van de hulpgoederen over de weg. ZOA werkt daarnaast ook nog eens in de moeilijkst bereikbare gebieden. Toch waren we al in staat om mensen in Lainya, één van de door hongersnood getroffen gebieden, te ondersteunen met ruim 40 ton voedsel.
Maar ook in de provincies Pibor, Gumuruk en Lekwangole heeft de hongersnood hard toegeslagen. Door de moeilijke bereikbaarheid van ook deze gebieden moest alles via de lucht vervoerd worden. Gelukkig was er ook goed nieuws. Deze gebieden worden niet alleen door ZOA ondersteund, ook het World Food Programme (WFP), de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, deelt hier voedsel uit aan de getroffen gemeenschappen.

Door de aanwezigheid van zowel WFP als ZOA kunnen we hiermee een langere tijd van voedseltekort overbruggen en de bevolking niet alleen op korte termijn laten overleven door het uitdelen van voedselpakketten, maar ook zaden en gereedschap leveren waardoor ze weer op eigen benen kunnen staan.

Ondanks dat het moeilijk was om de goederen op de juiste plek te krijgen, werd en wordt door middel van uw hulp:

  • 50 ton maismeel, 10 ton bonen en ruim 4,000 liter olie ingekocht en als voedselpakketten via de lucht vervoerd naar het getroffen gebied (voedselpakketten worden uitgedeeld in afstemming met voedseldistributies van WFP)
  • 2,000 huishoudens in Pibor voorzien van groente- en overige gewaszaden en gereedschap, zodat zij zo snel mogelijk weer hun eigen voedsel kunnen verbouwen
20170622153423

Jemen

In augustus gaven wij u al een uitgebreidere update rondom de situatie in Jemen, waar hongersnood en cholera om zich heen grijpen. Ons team in Jemen kwam in actie en bestrijdt honger en gebrek aan water door met trucks water te distribueren naar verschillende dorpen en plekken in het land. Inmiddels hebben we naar dertien verschillende plekken water gedistribueerd en helpen we dagelijks 5490 mensen aan schoon drinkwater. Daarnaast geven we 1500 families elke maand een voedselpakket.

Wilt u nog even teruglezen wat hier aan de hand is en wat ZOA hier doet met uw bijdrage? Klik dan hier.