Hulp voor Jemen in zware tijden

Yemen gaat zwaar gebukt onder waterschaarste veroorzaakt door het klimaat en dorre regio’s. Sinds februari werkt ZOA in Yemen aan water, sanitatie en hygiëne – een project dat gesteund wordt door de European Union Civil protection en Humanitarian Aid (ECHO).

In het ZOA project in een afgelegen gebied in Yemen richt ZOA zich op watervoorziening, het realiseren van toiletten en promotie van hygiëne onder 74,045 mensen. Een aantal mensen uit dit gebied zijn geselecteerd en getraind om anderen voorlichting te geven over het belang van hygiënemaatregelen, onmisbaar bij het voorkomen van verspreiding van het coronavirus.

Saif (39) woont met zijn twee dochters en vrouw in een droog gebied in Yemen. Ze leven in een klein hutje in een gebied waar toegang tot water, gezondheidszorg en onderwijs zeer beperkt is. Deze familie is arm en heeft geen vast inkomen. Het is voor Saif zeer moeilijk om in hun onderhoud te kunnen voorzien.

Voor de oorlog was de situatie beter. Het eten was beter betaalbaar en Saif verdiende genoeg op de markt om zijn familie te kunnen voeden. Ook het gebrek aan schoon drinkwater vormt een probleem voor het gezin. De kinderen gingen vaak met de moeder mee om water te halen, ze liepen vaak enorme afstanden. Toch is dit water vaak niet schoon en zorgt voor veel ziekten.

In de afgelopen periode heeft ZOA gezinnen – onder andere die van Saif – voorlichting gegeven over het belang van bijvoorbeeld het wassen van handen, helemaal nu de dreiging van corona steeds dichterbij komt. Daarnaast hebben ze geleerd hoe ze zelf van oude materialen een plaats kunnen maken waar het gezin de handen kan wassen. Saif is erg dankbaar:

We zijn blij dat we nu zelf een plek hebben waar we onze handen kunnen wassen. Ik hoop dat het ons zal helpen gezond te blijven.”

Ook komende tijd blijven we natuurlijk doorgaan met het vechten tegen de verspreiding van het coronavirus. Heb je nog niet gegeven maar wil je toch nog bijdragen aan dit belangrijke werk? Dat kan alsnog via onderstaand formulier.

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.