Hulpverlening in Tigray hervat

Na een maand van gedwongen stilstand hebben de hulporganisaties van de Dutch Relief Alliance – waar ZOA deel vanuit maakt – de hulpverlening in Tigray hervat.

Sinds de Ethiopische regering 28 juni een eenzijdige wapenstilstand afkondigde en de gewapende beweging Tigray People’s Liberation Front hoofdstad Mekelle innam, verslechterde de veiligheidssituatie zodanig, dat hulpverlenen amper nog mogelijk was. Door de inzet van ZOA, Cordaid, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund en Save the Children komt dit mondjesmaat weer op gang.

Voedselpakketten
De hulporganisaties kunnen weer enkele locaties bereiken, zoals het stadje Alamata, om daar voedselpakketten uit te delen. Dit is hard nodig want volgens de laatste cijfers van de VN dreigt voor meer dan 2 miljoen mensen in het gebied een voedselcrisis. Vanwege het conflict en de plunderingen konden boeren minder gewassen verbouwen; de voorraden raken uitgeput.

Voor meer dan 2 miljoen mensen in Tigray dreigt een voedselcrisis”

‘Dignity kits’
Waar mogelijk delen we ook goederen uit, zoals matrassen, dekens, keukengerei en gereedschap om huizen te repareren. Aan meisjes en vrouwen worden ‘dignity kits’ verstrekt. In deze pakketten zitten onder andere wc-papier, schoon ondergoed en maandverband, een fluitje en een zaklamp. Die laatste twee zijn van belang voor de veiligheid van vrouwen en meisjes, wanneer ze bijvoorbeeld in het donker naar het toilet moeten. Op zulke momenten zijn ze extra kwetsbaar en kan het fluitje helpen om alarm te slaan.

uitdelen spullen ethiopische vluchtelingen

Situatie instabiel
De zes organisaties die actief zijn in het gebied – ZOA werkt volop in Mekelle en Shire – proberen zoveel mogelijk te betekenen voor de bevolking. Maar de instabiliteit in en rond Tigray blijft de hulpverleners ernstig belemmeren. Er is nagenoeg geen internet en het telefoonnetwerk is erbarmelijk. Communiceren met medewerkers ter plekke is bijna niet te doen. Ook zijn de banken gesloten, waardoor het uitdelen van contant geld niet mogelijk is.

Ina Hogendoorn, noodhulpcoördinator bij ZOA, beaamt wat haar collega Jette Swinkels van Cordaid zegt: “De toegang tot het gebied blijft lastig en sommige plaatsen kunnen we nog helemaal niet bereiken. Ook is de veiligheidssituatie zorgwekkend. De afgelopen weken zijn er aanslagen geweest op hulpverleners en hulpkonvooien. We zijn de situatie continue aan het monitoren om te kijken wat verantwoord is.”

Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht in partnerschap met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken kan de DRA snel noodhulp bieden aan slachtoffers van crises wereldwijd. De leden zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA. In de Joint Response Tigray werken Cordaid, ZOA, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund en Save the Children samen.