"Ik ben trots op de projecten hier!"

Met trots laat Martin Etolu – programma manager Uganda – de school zien die ZOA samen met de gemeenschap in dit afgelegen dorp in Uganda heeft gebouwd. Bijna alle kinderen uit de regio kunnen nu naar school. Eerder kreeg niemand (goed) onderwijs. Martin vertelt graag over de school en andere projecten in de omgeving. 

Waarom is ZOA op deze plek een school gaan bouwen?
Dat is een mooi verhaal. Deze gemeenschap heeft aangeklopt bij ZOA om te vragen of ze hulp konden krijgen bij het realiseren van een school voor hun kinderen. Omdat dit gebied zo afgelegen ligt, was het voor veel kinderen niet mogelijk om onderwijs te volgen. Na vele gesprekken besloot ZOA dit project te gaan starten, en zie wat er nu staat!

Was er eerst helemaal geen school?
Nee, de mensen in deze regio waren geheel zelfvoorzienend en leefden van het vee dat ze hielden. Toch kwam het besef dat ze hun kinderen iets anders wilden geven en werd het belang van een school steeds groter. Eerst ging bijna geen enkel kind naar school, nu bijna allemaal!

Kinderen op school Uganda Foto door Marianne van Elst Sijtsma

Is het lastig om een school op een plek als deze te laten draaien?
Het is niet altijd gemakkelijk nee. Het initiatief voor het bouwen van deze school kwam van de mensen zelf maar het besef dat het belangrijk is om je kinderen altijd naar school te sturen heeft wel even geduurd. Daarnaast is dit gebied zo afgelegen dat het moeilijk is om gekwalificeerd personeel te vinden. Veel leraren willen hier niet wonen en elke dag heen en weer rijden zou te veel tijd kosten. Maar goede leraren zijn toch onmisbaar voor goed onderwijs, dus hier zijn we voortdurend mee bezig! Zo hebben we ook een gebouw gerealiseerd waar de leraren in kunnen wonen, als ze dit willen. Op deze manier willen we het werken op deze school aantrekkelijker maken.

IMG2485

Wat doet ZOA nog meer in dit gebied?
Een ander belangrijk onderdeel van onze projecten hier is de bewustwording rondom vrouwenbesnijdenis. Het komt hier nog steeds voor en wij willen mensen onderwijzen over de gevolgen van vrouwenbesnijdenis. Dit doen we op school, in de kerken en in het ziekenhuis. Dit is belangrijk omdat alle groepen van de samenleving om deze manier achter je komen te staan.

IMG2048

Ik ben er echt trots op dat ik onderdeel mag zijn van deze geweldige projecten!"

Wat vind je van de projecten hier?
Geweldig! Echt, het maakt me zo gelukkig om te zien hoe goed het hier nu gaat. Ik heb het gevoel dat mensen echt een stukje waardigheid terugkrijgen en kinderen kunnen bouwen aan een mooie toekomst. Ik ben er echt trots op dat ik hier onderdeel van mag zijn.

IMG2631