"Ik ben trots op ZOA voor levensvatbare projecten in dit land"

Abdelaziz Adam Abdalla is projectcoördinator in Sudan. Hij begon in 2011 voor ZOA te werken en richt zich op de staat Noord-Darfur, een gebied dat getekend is door de gevolgen van de burgeroorlog. “Ik ben trots op ZOA voor levensvatbare projecten in dit land.”

Dit is het moment waarop ik dacht:

1. hier doe ik het voor!

“ZOA begon steun te verlenen aan zeven door plattelandsoorlog getroffen gemeenschappen in Noord-Darfur, Sudan. Noord-Darfur is een regio in Darfur die vanaf 2003 getuige was van een burgeroorlog, een oorlog die nog steeds gaande is in sommige delen van de regio. ZOA startte projecten in de sectoren basisonderwijs, voedselzekerheid en levensonderhoud, water en hygiëne en vredesopbouw. Tijdens ons werk ontdekten we dat een gemeenschap met 5.000 mensen te kampen had met een tekort aan water, vooral tijdens het droogseizoen. Er waren geen waterpunten in de buurt. Vrouwen en kinderen gingen gebukt onder het dragen van water op lange afstanden, en stelden zichzelf bloot aan vele risico’s. De hygiënische situatie in de dorpen was erg slecht. De situatie was ellendig en het zien van vuile kinderen en mensen was verschrikkelijk. Toen we door de dorpen gingen, smeekten mensen ons om al het andere werk te stoppen en het probleem van watertekort op te lossen. Het was een grote investering en het duurde even voordat we financiering hadden, maar uiteindelijk boorde ZOA een boorgat en bouwde een watertuin in 2016.”

2. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

“We hebben een openingsceremonie georganiseerd om de watertuin te vieren, in samenwerking met de lokale overheid. Drie ministers namen deel. Niet alleen mensen uit de beoogde dorpen, maar ook mensen uit andere gemeenschappen namen graag deel aan de openingsceremonie. Er kwamen zelfs mensen die stammenconflicten hadden met mensen uit het gebied. Ze zongen en dansten de hele dag samen. Ik zal die dag nooit vergeten. We hebben niet alleen een ernstig probleem van watertekort opgelost, maar ook de stammenconflicten tussen de stammen van het Gosbeina-gebied en andere stammen behoorden tot andere gemeenschappen. Deze ZOA-ingreep creëerde vrede tussen mensen en creëerde ook stabiliteit voor mensen. Tijdens het droge seizoen hoeven ze niet meer te vertrekken. ”

3. ik ben trots op ZOA!

“Ik ben trots op ZOA voor levensvatbare interventies, en het bovenstaande verhaal is een voorbeeld. Er zijn veel vergelijkbare succesvolle verhalen in de verschillende sectoren van onderwijs, voedselzekerheid en levensonderhoud. ”

Wij helpen mensen om in vrede een waardig leven te kunnen leiden. Dat doet Abdelaziz vanuit Sudan. En dat doen nog eens 900 medewerkers in Nederland en wereldwijd. Meedoen? 

Bekijk de vacatures