Irene, junior marketeer: ''ZOA past goed bij de manier waarop ik in het leven sta.''

De 23-jarige Irene Bos begon drie maanden geleden bij ZOA. Nadat ze haar master Economics and Business, met als specialisatie Marketing had afgerond startte ze bij ZOA als junior marketeer. Hoe is het om in coronatijd te starten met een nieuwe baan? En wat blijft haar bij van de eerste maanden bij ZOA?  

Irene, waarom wilde je graag bij ZOA werken?

”Ik heb ontdekt dat er in mij een grote verlangen is: het tegengaan van onrecht in de wereld. In eerste instantie wilde ik daarom graag aan het werk in de duurzame kleding industrie. Ik vind het nog steeds krom: waarom kan ik zoveel goedkope kleding kopen terwijl iemand aan de andere kant van de wereld hier amper voor betaald krijgt? En waarom heb ik het verschil tussen mijn leven en dat van een leeftijdsgenoot aan de andere kant van de wereld soms niet eens meer door? Toen iemand mij attendeerde op een vacature voor junior marketeer bij ZOA, ontdekte ik eigenlijk dat ZOA ook heel goed past bij de manier waarop ik in het leven sta.

ZOA helpt mensen die door omstandigheden in hun land in situaties terechtkomen waar zij zelf niet uitkomen. Zij hebben hulp nodig om weer hoop te krijgen voor de toekomst. Door mijn werk kan ik hieraan bijdragen en krijgen mensen weer hoop.

Daarnaast wilde ik mij meer begeven op de plekken waar de wonden van de wereld zijn. Ik ben ervan overtuigd dat God zich juist op die plekken kenbaar maakt. Door mijn werk kom ik dichter bij deze plekken en kan ik soms bewust even stil staan bij deze mensen en voor hen bidden.”

Wat is je eerste indruk van de organisatie?

”ZOA is een organisatie waar medemensen echt aan het hart liggen. Er wordt heel veel werk verzet om zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor mensen in nood. Ook de Race for Refugees getuigt daar van; een aantal collega’s zijn echt een serieuze uitdaging aangegaan om mensen op de vlucht te kunnen helpen. Tegelijkertijd zie ik dit ook weer terug bij de collega’s onderling, er heerst echt een fijne, open en betrokken sfeer.”

Hoe bevalt je baan?

”Mijn baan is een groot feest! Ik heb het geluk om heel afwisselend werk te hebben, waardoor mijn werkdagen nooit saai zijn. Het voelt absoluut niet als een typische kantoorbaan.

Ik geniet van het plannen en uitwerken van campagnes. Dat wissel ik af met het schrijven van teksten of analyseren van data.

En ik mag mijn creativiteit aanspreken tijdens brainstormen. Omdat ik net afgestudeerd ben, valt er ook nog genoeg te leren wat regelmatig tot nieuwe en interessante inzichten leidt!”

Hoe is het om ergens midden in coronatijd te starten?

”Pfoe, ik heb het geluk gehad dat ik in september nog af en toe naar kantoor kon gaan. Hierdoor heb ik gelukkig nog een aantal collega’s in het echt kunnen ontmoeten en kon ik de eerste weken erg goed op weg geholpen worden. Ik baal er natuurlijk af en toe echt wel van dat ik nu thuis aan het werk ben, maar het is helaas niet anders. Ik ben erg blij met de behulpzaamheid van de verschillende collega’s, die toch zo nu en dan hun eigen werk even aan de kant leggen om mij direct verder te helpen. Daarnaast kan je ook prima even een koffietje drinken met een of meerdere collega’s via Teams, dat zorgt er toch voor dat ik mijn collega’s leer kennen.”

mondkapje1
Irene tijdens een fotoshoot voor de Houd Moed-mondkapjesactie

Hoe vind je dat ZOA nieuwe werknemers helpt bij deze lastige start?

Ik denk dat ZOA en goed inwerktraject heeft, waardoor je ook in deze tijd prima kan starten. Zo heb ik met verschillende collega’s die van belang zijn voor mijn werk een (online) kennismaking gehad. Daarnaast hadden we pas de ZOA Orientation Course. Normaal is dit een aantal dagen op kantoor. Wij hadden deze online en in een halve dag. Dit helpt wel ZOA en de andere nieuwe collega’s te leren kennen.

We ontvingen zelfs een leuk ‘voedselpakketje’ voor tijdens de introductietraining, inclusief een leuke ZOAdopper. Die staat nu op m'n bureau!

Daarnaast denk ik ook dat je erg afhankelijk ben van de directe collega’s. Nu zijn die van mij erg behulpzaam en flexibel, wat er voor zorgt dat ik vaak vrij snel mijn vragen kan stellen wanneer deze mij belemmeren in mijn werk.”

Wat heeft je in de afgelopen periode het meest geraakt?

”Ik heb me in de afgelopen periode regelmatig gerealiseerd dat er zoveel mensen in ondragelijke situaties terecht komen, terwijl ze daar zelf niets aan kunnen doen! Hierbij denk ik aan Jemen, waar zoveel mensen op het randje van de hongerdood leven. En ook aan mensen die in oorlogsgebieden zitten en niet kunnen vluchten. Deze mensen hebben geen kans om weg te lopen uit hun situatie.

De individuele verhalen van deze mensen blijven bij mij hangen. Zo las ik op onze website een verhaal over een klein meisje op de vlucht. Tijdens de vlucht was ze de enige van haar familie die niet verdronk, omdat ze zich aan haar overleden oma vastklampte.

Zulke verhalen raken mij, zo’n klein meisje die iedereen kwijtraakt en op zo’n verschrikkelijke manier voor haar leven moest vechten.”

Wat vond je het leukst om te doen ?

”Dat  is een moeilijke vraag. Er schiet eigenlijk van alles door mijn hoofd. Misschien komt dat wel doordat ook veel echt nieuw is. Ik vind het interessant om van alles te leren! Ik vind het enorm uitdagend om te analyseren hoe we zo goed mogelijk kunnen fondsenwerven. Maar ook de praktische uitwerking is leuk om te doen. Zo was het ontwikkelen en promoten van het ZOA Houd Moed-mondkapje zeker een van de leuke dingen. Ik speelde me in het promotiefilmpje, daarbij kwam ik terecht op een uitkijktoren in een bos in Apeldoorn.”

Wat vertel je op verjaardagen – als je daar nog heen gaat – over ZOA?

”Oei, vaak gaat het over mijn werk, daar ben ik dan sowieso mega enthousiast over. Ik ben blij dat in mijn werk mijn passie concreet handen en voeten krijgt: omkijken naar anderen. Meestal is er ook wel een verhaal dat mij in de week ervoor aan het denken heeft gezet. Dat deel ik dan soms, op één of andere manier brengt dat de mensen dichterbij.

Op verjaardagen vertel ik ook vaak dat we echt in crisisgebieden zitten en daar noodhulp verlenen. Veel mensen beseffen dat niet.

Een van de voorbeelden die ik dan vaak noem is Jemen, waar wij één van de weinige Nederlandse hulporganisaties zijn. En, oh ja,  ik vertel vaak dat ik mee doe aan de Race for Refugees, en daar sponsoren voor zoek.”

Waar kijk je naar uit in de komende periode?

”Ik ben ontzettend benieuwd hoe we het jaar gaan afsluiten! Ik ben veel bezig geweest met het ontwikkelen van de kerstcampagne ‘Houd Moed’.  Daarnaast kijk ik ook uit naar wat het nieuwe jaar ons verder brengt. Ik hoop dat er ook weer een moment komt dat er meer gereisd mag worden. Dan zou ik graag ook een bezoek brengen aan een van de landen waar we werken.  Ik hoop op die manier te ontdekken hoe het is om in één van de ZOA-de landen aan de slag te zijn en zo ook weer te leren van mijn collega’s in het veld.”

We zijn er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of een ramp. We helpen mensen om in vrede een waardig leven te kunnen leiden. Dat doet Irene vanuit Nederland. En dat doen nog eens zo’n 900 medewerkers wereldwijd. Meedoen? 

 

Bekijk de vacatures