Hoop brengen in Zuid-Sudan

Voor ZOA Business Ambassador Jan Mulder was een bezoek aan Zuid-Sudan een markeringspunt in zijn leven. “Het is ongelooflijk om de veerkracht van de mensen te zien die wij coachen.”

Toen ZBA-er Jan Mulder in 2014 voor het eerst in Zuid-Sudan landde, bleek de douane, vanwege heftige gevechten, niet op het vliegveld aanwezig te zijn. Samen met zijn medereizigers moest Mulder daarom eerst naar een andere stad rijden om alsnog een stempel in zijn paspoort te krijgen.

Het zijn chaos, gewelddadige conflicten en heftige gevechten die Zuid-Sudan sinds 2011 in zijn greep houden. Ondanks de moeilijke situatie, lukte het een groep ZBA-ers hier hoop en herstel te brengen. Jan Mulder is een van hen.

Wat doen jullie als ZBA-ers eigenlijk in Zuid-Sudan?
In het zuiden van Zuid-Sudan ondersteunt ZOA een aantal boerengroepen. Wij als ZBA-ers zijn betrokken bij deze groepen en coachen de boeren om zich verder te ontwikkelen. Bij Alfa doen wij bijvoorbeeld ondernemersscans om uit te vinden met wie ondernemers zouden moeten samenwerken om de continuïteit van je bedrijf te garanderen. Toen de  hoofdredactie mij vroeg om ZBA-er te worden, koos ik voor Zuid-Sudan, omdat ik het gevoel had dat die mensen zich daar nog echt kunnen ontwikkelen en dat we hen sterker konden maken.

 

2014 fotoalfa Jan Mulder 3

Jan Mulder was onder de indruk van de veerkrachtigheid van de Zuid-Sudanezen. 

En, was dat zo?
Ik ging naar Zuid-Sudan met het gevoel dat die mensen allemaal in de put zaten en slachtoffer waren. En dan kom je daar en laten ze zien wat ze het afgelopen jaar met elkaar bereikt hebben. Hun oogst was grotendeels gelukt en ze waren, ondanks tegenslagen, erg positief. Al sinds 2013 was ik betrokken bij de boerengroepen en begeleiden we hen om een teeltplan te maken. Ook hadden we de boeren zaad gegeven, zodat ze konden gaan zaaien. De resultaten waren verbluffend; binnen een paar jaar tijd waren de groepen zelfvoorzienend! Stierf eerst nog de helft van de kinderen aan ondervoeding, nu hadden ze genoeg te eten om hun kinderen te voeden.

Ik werd stil van de veerkracht van deze mensen, dat heeft me diep geraakt.

Hoe gaat het nu  met de boeren?
Ik maak me wel zorgen hoe het nu met die mensen gaat. Veel boeren zijn naar Uganda gevlucht en hebben verschrikkelijke gevechten meegemaakt. Wij als ZBA-ers evalueren ondertussen voortdurend ons projectplan en kijken hoe we de boeren ook in hun nieuwe situatie kunnen hepen. Je probeert het project door te laten lopen met de mensen die er nog zijn en ook vanuit Uganda te bouwen aan hoop en herstel.

Ik vind het trouwens echt bijzonder dat de ZBA-ers uit de groep niet afhaken, maar dat deze situatie ons verbindt. Je merkt dat ook bij andere ondernemers, dat ze gemotiveerd zijn om andere mensen te helpen.

Wat leerde u als ZBA-er van de ondernemers in Zuid-Sudan?
Ik vind het heel indrukwekkend dat deze boeren, door elkaar te steunen, in zo korte tijd echte ondernemers werden en hun zaak draaiend kunnen houden. Dat vind ik erg leerzaam en had ik nooit verwacht. Wat een lessen zijn dat, ook voor ons in Nederland en ons als ondernemers. Het is ongelooflijk dat deze mensen zich zo snel konden ontwikkelen en door elkaar vast te houden hun talenten konden benutten en aanvullen.

Dat lukt alleen als je met elkaar weet samen te werken en constructief overleg weet te plegen. Dat is een enorme les geweest.
Toen ik terugkwam in de Nederlandse maatschappij, ben ik daar nog lang stil van geweest.

Merkt u dat andere ZBA-ers dit ook zo ervaren?
Jazeker. Bij Alfa Accountants hebben we nog twee andere ZBA-ers, Kees Leeflang en Carl Drenth. Ook zij ervaren hun reizen als ZBA-er als een periode waarin ze levenservaring opdeden. Voor mij was de reis naar Zuid-Sudan ook een markeringspunt in mijn leven. Ik heb de periode voor Zuid-Sudan en een periode na Zuid-Sudan.

Merkt u dat binnen uw eigen ZBA-team ook?
Ja. Ons team bestaat uit ervaren ondernemers die zelf ook tegenslagen mee hebben gemaakt en daarmee leerden omgaan. Dat werkt samenbindend, we vullen elkaar goed aan. Er is een spreekwoord dat zegt dat een goede koning zich voor zijn val behoedt door naar raadgevers te luisteren. Die zijn zijn behoud. Door ons als ZBA-ers om zich heen te hebben, kunnen de Zuid-Sudanese boeren met ons overleggen en zichzelf ontwikkelen. Als Nederlandse ondernemers hebben wij elkaar anderzijds nodig om goede raad te kunnen geven. Dat verbindt. ”