Dringend hulp nodig in Jemen. "Het is onze plicht als christenen om iets te doen"

ZOA één van de weinige hulporganisaties in levensgevaarlijk Jemen

Als een van de weinige hulpverleners in het door oorlog verscheurde Jemen, voelt ZOA’s landendirecteur Corine Verdoold een enorme verantwoordelijkheid om goed te doen. “Ik ben dankbaar voor elk lichtpuntje.”

Eind mei 2018. Het tienjarige dochtertje van de collega van Corine Verdoold staat op het dak van haar huis water te tappen als ze in haar ooghoek een lichtbol langs haar gezicht ziet suizen. Als het meisje haar hoofd omdraait, ziet ze nog net hoe op driehonderd meter afstand een bom een huis vernietigt. De dag na het bombardement zal haar vader met zijn ZOA-collega’s tijdens het koffiedrinken verward het hoofd schudden. De bezorgdheid neemt bezit van iedereen, een dag lang zal iedereen zich minder goed kunnen concentreren. Zo gaat dat, vertelt Corine Verdoold, steeds weer opnieuw.

Jemen wordt regelmatig de hel op aarde genoemd. Waarom wil jij daar zijn?

“Hoe raar het ook klinkt, Jemen is een fantastisch land met hele mooie mensen. Sinds ik een paar jaar geleden voor de eerste keer naar dit land reisde, ben ik van Jemen gaan houden. De mensen hier zijn slachtoffer van een geopolitieke proxyoorlog, maar je merkt dat ze erg weerbaar zijn en staan te trappelen om hun land er weer bovenop te helpen. Het maakt me gelukkig om tussen deze mensen te mogen leven.

Hoe kun je in zo’n land gelukkig zijn?

“Je kunt hier een enorme impact hebben op het leven van de bevolking en daar word ik blij van. Jemenieten zijn erg gastvrij en laten me dicht toe in hun families en leefwereld. Ondanks dat we in een oorlogsgebied wonen, maken die contacten me gelukkig.”

Wat merk je ervan dat je in een oorlog woont?

“Je bent extreem alert. Dagelijks horen we bommenjagers overvliegen, die regelmatig in onze stad toeslaan. Door de oorlog is het gevaarlijk en moeilijk om toegang te krijgen tot de gebieden waar we werken en zijn we gedwongen elke dag te checken op welke plekken gevochten wordt. Daarnaast kan ik niet over straat lopen, geen boodschappen doen en niet zomaar bij mensen op bezoek. Als ik vrienden bezoek, bestaat altijd het gevaar dat het huis van de buren gebombardeerd wordt. Ik hoef gelukkig niet bang te zijn dat mijn eigen huis ook een keer aan de beurt is: als NGO-werkers staan mijn man en ik op een lijst die garandeert dat de door Saoedi-Arabië geleide coalitie ons niet aanvalt.”

Tekst gaat verder onder foto

Jemen

Lig je wakker van de vele bombardementen?

“Als er een bommenwerper overvliegt, ben ik gelijk heel alert. Maar daarvan wakker liggen? Nee. Wat me wel raakt is dat we niet bij de mensen kunnen komen die het echt nodig hebben, vanwege de veiligheid of omdat we niet de juiste papieren krijgen.”

Zijn er lichtpuntjes?

“Als je naar het grote verhaal kijkt niet. Er zijn hier heel weinig hulporganisaties, terwijl Jemen de grootste humanitaire crisis van dit moment doormaakt. De angst is dat er aan het eind van 2018 nog eens tien miljoen mensen zonder voedsel zitten. Dat ik als een van de weinige hulpverleners hier mag werken, geeft me een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

"Elke gift zorgt ervoor dat mensen worden gevoed"

Het is erg zinvol om hier te zijn. Ondanks de oorlog hebben we goede waterstructuren op weten te zetten, die mensen het hele jaar door van goed en genoeg water voorzien. Ook bouwen we waterreservoirs op de daken, zodat vrouwen twee tot drie uur per dag minder lopen voor schoon drinkwater. Met de bouw van die reservoirs geven we tegelijkertijd voorlichting hoe cholera voorkomen kan worden en hoe waterfilters werken. Daarnaast delen we voedselpakketten uit en geven we trainingen in het aanleggen en onderhouden van eigen moestuintjes. In 2017 konden we 50.000 mensen van voedsel voorzien. Dat alles maakt me dankbaar.

Tegelijkertijd is de VN erg negatief over de toekomst van Jemen. Heeft geven dan wel zin?

“Elke gift zorgt ervoor dat er mensen worden gevoed. Dus ja! Het is onze plicht als christen om iets te doen. ZOA is één van de weinige hulporganisaties die in Jemen aanwezig is en iets kan doen. Van grote clubs als de VN krijgen we miljoenen euro’s, die we aan specifieke projecten uit moeten geven. Voor ons is het heel fijn als we dan ook geld van donoren uit Nederland hebben dat we kunnen gebruiken om snel in te grijpen als dat nodig is. Geld van onze achterban is daarom goud waard. Eind vorig jaar hadden we bijvoorbeeld nog wat geld over, wat we van ZOA mochten inzetten om 2500 voedselpakketten uit te delen. Dat gaf een enorme boost aan de mensen die dat het meest nodig hadden.”

Wat doet het met je om de Jemenieten zo te zien lijden?

“Dat maakt me beschaamd. Ik woon ook in Jemen, maar heb gewoon te eten. Laatst waren we in een dorp in een afgelegen gebied, waar de bevolking nog nooit Westerlingen had gezien. We deelden hier wat sandwiches uit die we overhadden van de vorige dag. Toen ik me later omdraaide, zag ik dat de kinderen de sandwiches zaten te eten. Ik was blij dat ze aten, maar tegelijkertijd beschaamd dat die kinderen onze restjes opaten. In al ons werk, overal ter wereld, maakt die ongelijkheid me boos. Het gevoel dat ik hier in Jemen iets kan bijdragen aan de rechtvaardigheid van de wereld, houdt me gaande. In Nederland kun je voor Jemen bidden, geld geven, meedenken en zorgen dat problemen aandacht krijgen. Maar je kunt niet concreet je handen uit de mouwen steken en de mensen helpen. Het voelt als een voorrecht dat ik dat wel kan.”

Wat is jouw gebed voor Jemen?

“Ik bid dagelijks voor vrede voor dit land, voor een politieke oplossing van het conflict. Ook bid ik voor bewaring van mijn team en dat de kinderen van dit volk op kunnen groeien tot normale mensen. We zitten in het derde jaar van deze oorlog, veel kinderen weten niet beter. Ik gun hen allemaal een vredevolle toekomst.”

Steun ZOA’s werk in Jemen. Met jouw gift kan het team van ZOA de mensen in Jemen helpen met de meest nodige hulp, zoals voedsel, schoon drinkwater en sanitatie. Help je mee? 

Doneer nu

Corine Verdoold  foto door Geke Kieft