Denk aan wat vergeten is

Denk aan wat vergeten is

“Vergeten is menselijk. En dan heb ik het niet over autosleutels of een verjaardag – daar heb je vooral jezelf mee. Nee, ik doel op het vergeten van de ander in nood.” Oud-kamerlid Joël Voordewind schreef een column bij de lancering van de Vergeten Lijst 2021.

Vergeten is menselijk. En dan heb ik het niet over autosleutels of een verjaardag – daar heb je vooral jezelf mee. Nee, ik doel op het vergeten van de ander in nood. Vooral als een schrijnende situatie al heel lang duurt, uitzichtloos lijkt en het ver weg is, hebben we moeite om de aandacht vast te houden. We zijn druk met ons eigen leven en onze nieuwsconsumptie volgt de waan van de dag – terwijl het diepste lijden vaak in het verborgene plaatsvindt. Daarom onderstreep ik het initiatief van noodhulporganisatie ZOA om vijf vergeten landen in crisis onder de aandacht te brengen:

In een aantal landen ben ik zelf geweest en heb ik het leed in de ogen van de mensen gezien. Daarin zag ik wat het betekent als de wereld wegkijkt, of erger nog, jouw land heeft afgeschreven als een hopeloze crisis of zelfs een bodemloze put. Als Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie heb ik mij hard gemaakt om aandacht en fondsen voor deze landen te krijgen. Aandacht in de media voor deze crises is belangrijk om andere partijen mee te krijgen.

De Vergeten Lijst is dus hard nodig om het verhaal van al die miljoenen mensen die lijden onder deze ellende te kunnen vertellen. Op de website van ZOA lees je die verhalen. Omzien naar wat vergeten is: dat zie je ook terug in Jezus’ leven op aarde. Hij zocht mensen op die door de maatschappij en de instanties waren vergeten. Veracht, hopeloos, genegeerd. Zoals die man in Johannes 5. Hij was al 38 jaar ziek en niemand zag naar hem om of hielp hem om bij de genezende bron te komen. Maar Jezus ging juist naar hem toe en verloste hem uit zijn lijden. Dát is de roeping die ik ook bij ZOA zie. Volg ook die roeping en steun het werk dat ZOA voor deze vergeten mensen doet.

Joël Voordewind

De situatie in de landen op de Vergeten Lijst is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Met jouw gift kan ZOA helpen met schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen. Help jij ook mee?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.