Kavira: dankzij God ontsnapte ik aan de dood

Kavira, een jonge moeder van vijf kinderen, vluchtte voor rebellen die haar dorp overvielen. Nu leeft ze in angst om de gezondheid van haar kinderen. Dit is haar verhaal. 

“Ons leven was goed. Het gebied waar we leefden, was erg vruchtbaar en ik kon mijn drie jongens en twee meiden goed onderhouden van de groenten die ik als boerin oogstte.
Toen er op een dag rebellen in mijn dorp binnendrongen, veranderde alles. De mannen haalden iedereen uit hun huizen en een voor een werden we afgeslacht. Mijn zwager, die bij ons in huis woonde, werd die dag ook vermoord. Zijn hoofd werd op de punt van een pijl bevestigd en in de grond gezet. Net toen wij op het punt stonden vermoord te worden, we waren al vastgebonden, kwam het leger om ons te redden. Dankzij God ontsnapten mijn kinderen en ik die dag aan de dood.
Na die dag sloegen we op de vlucht. Doodsbang als we waren om door de rebellen gepakt te worden, overnachtten we in de bush. De volgende dag vluchtten we naar een ander dorp, waar we sindsdien verblijven. Onze kleding die we droegen is alles wat we nog hebben. De rebellen hebben al onze bezittingen gestolen.

Onze kleding is alles wat we nog hebben

In het dorp waar we nu wonen, kregen mijn man en ik een kamer van een vriendelijke man, waar we gratis mogen leven. We leven hier met onze vijf kinderen en hebben gebrek aan alles. Mijn twee jongste kinderen zijn ondervoed en ik heb geen idee hoe zij gaan overleven. We hebben geen geld om hen te laten behandelen of eten te kopen. Ondervoeding is niet het enige probleem waar we mee te maken hebben. Onze kinderen zijn erg getraumatiseerd. Als je hen vraagt of ze terug willen naar ons dorp, vragen ze je of je wilt dat ze ook in stukken worden gesneden, net als hun oom…  Ik ben inmiddels ten einde raad. Wat zou jij doen als je in mijn schoenen zou staan?”