Lady Johanna: op de vlucht voor terreur

Toen Boko Haram haar dorp binnenviel, moest Ladi Johanna (43) halsoverkop haar huis verlaten. Tijdens de vlucht voor de terreurgroep, verloor ze haar vijfde kind. “Mammie, mijn borst doet zeer,” kermde hij. “De volgende dag was hij gestorven.”

“Ik weet het nog goed, we waren in de kerk toen Boko Haram ons dorp binnenviel; mannen met wapens en in uniformen. Iedereen stormde uit elkaar en probeerde te vluchten. Ik bleef met wat andere vrouwen achter in de kerk. De Boko Haram-strijders kwamen op ons af en vroegen ons waar onze mannen waren. We antwoordden dat we dat niet wisten. De mannen dreigden dat ze ons zouden vermoorden, maar het lukte ons om ze ervan te overtuigen om dat niet te doen. Toen Boko Haram de kerk verliet zijn we ook op de vlucht geslagen.

Een waardige rustplaats

De volgende dag keerden we terug naar het dorp om onze mannen te zoeken. Daar zagen we al snel dat heel veel mannen vermoord waren, ze lagen dood op de grond. Tijd om ze te begraven was er niet, provisorisch probeerden we ze toch een waardige rustplaats te geven door hen te bedekken met aarde. Het was een ontzettend heftige situatie: de kinderen huilden en wij, vrouwen, waren bang dat Boko Haram terugkwam.

"We probeerden onze mannen een waardige rustplaats te geven"

Toen we de mannen begraven hadden, sloegen we weer op de vlucht. Tijdens de heftige tocht verloor ik mijn vijfde kind. Op een gegeven moment begon hij over te geven. “Mama, mijn borst doet zeer,” kermde hij, “Mijn borst doet zo’n pijn.” Ik bracht hem naar het ziekenhuis, maar het was te laat. De volgende dag was hij gestorven.

Een nieuw leven

Diezelfde dag nam ik een truck naar Maiduguri, waar we nu in het kamp verblijven. Ik probeer hier zo weinig mogelijk aan het verleden te denken. Als ik eraan denk wat ons overkomen is, moet ik huilen. Ik ben ook ontzettend boos, ik kan het gebeuren niet los laten.

Toch zou ik, als ik zou kunnen, vandaag nog terugkeren naar mijn dorp en mijn oude leven weer oppakken. Dat klinkt misschien vreemd, maar we hadden een goed leven vroeger en hier in het kamp hebben we echt helemaal niks…”

In landen als Nigeria, Jemen,  Zuid-Soedan en Syrië hebben duizenden vluchtelingen dringend behoefte aan hulp. ZOA wil hen helpen. Bijvoorbeeld met voedsel, water en onderdak. Help je mee?

Geef een gift