Lama verliest haar oog tijdens de explosie in Beiroet

Lama is een 5 jaar oude Syrische vluchteling. Ze woont in de wijk Mar Michael in Libanon, vlakbij de haven. Door de explosie is ze haar oog verloren. Onze collega’s ontmoetten Lama in het ziekenhuis. Terwijl zij in gesprek waren met haar ouders, trok Lama één van hen aan de mouw met de vraag: kom je naast me zitten, en mag ik je dan een verhaaltje vertellen?

Onze collega vertelt: ‘Lama vroeg het zo enthousiast, dat ik bijna verwachtte dat het een leuk verhaaltje zou worden. Maar in plaats daarvan vertelde ze hoe ze met haar broers en zussen aan het spelen was toen ze ineens een enorme klap hoorden… Haar moeder had haar toen haastig opgepakt, en op dat moment vond de tweede (grotere) explosie plaats. Ondanks dat haar moeder zich over Lama heenwierp, belandde er een glasscherf van het raam in haar oog. Het raakte me dat Lama dit alles glimlachend vertelt. Hoe kan ze zoveel vrede hebben met de situatie, vlak nadat artsen haar oog hebben moeten verwijderen? Haar glimlach voelt geruststellend en haar kracht is besmettelijk, maar wat zal ze over een aantal jaren voelen als ze beseft dat ze het slachtoffer was van een verschrikkelijke situatie die niet had hoeven plaatsvinden?’

We bidden voor Lama en de vele andere kinderen. Zij hebben dingen meegemaakt die geen enkel kind zou mogen meemaken. Help je mee om hun situatie te verbeteren? Door te geven voor noodhulp, draag je onder andere bij aan psychosociale support (traumaverwerking) en het herstel van de beschadigde huizen. We kunnen jouw bijdrage goed gebruiken om zo veel mogelijk mensen te bereiken!

76101

We zijn er voor de slachtoffers van de ramp in Beiroet. Met jouw gift helpen we mensen met onder andere voedsel en onderdak. Doe je mee?
Ja, ik help mee

Tijdens deze actie werkt ZOA samen met het Christelijk Noodhulpcluster (bestaande uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA).