Landendirecteur Afghanistan: "Wij zijn hun enige hoop"

Peter* is sinds 2011 landendirecteur in Afghanistan. Uit eerste hand ziet hij wat er gebeurt en wat voor effect de droogte heeft. Hij vertelt wat er precies aan de hand is en waarom de hulp zo hard nodig is.

Wat is er aan de hand?

“Doordat het zeewater in de Indische oceaan opwarmt, wordt het weertype in Afghanistan beïnvloed. Daardoor valt er nauwelijks regen of sneeuw in de winter. Dit verschijnsel heet ‘La Niña’. Normaal gesproken is de regen en sneeuw al nauwelijks genoeg om van te overleven, maar dit jaar is er slechts 15% gevallen van wat er normaal valt. Het is hier dus echt extreem droog.

Water is altijd schaars, dus elke druppel regen of sneeuw die valt wordt normaliter opgevangen. De bewoners hebben een soort reservoirs in de rotsen waar ze dit in opslaan. Maar dit jaar is er zo weinig gevallen dat ze nog niet eens genoeg water voor een maand hebben. Ze hebben dus dringend drinkwater nodig!”

Wat is het effect hiervan?

“Niet alleen hebben de bewoners te weinig water, ook de oogsten zijn mislukt. Omdat Afghanistan een erg droog land is, verbouwen ze wintertarwe. Dat is tarwe die in de winter heel langzaam groeit, en dan uit gaat lopen als het lente is. Maar door het gebrek aan regen, zijn ook de oogsten mislukt. Rijkere mensen kunnen wel geïmporteerde tarwe kopen, maar de armere mensen hebben geen geld omdat ze niet konden oogsten. Ook water is wel te koop, maar dat is voor de armere mensen ook niet mogelijk om te betalen.”

Waarom helpt ZOA?

“Wij zitten al bijna 10 jaar in dit gebied, dus we kennen de mensen goed en zij kennen ons. Er zijn ook andere organisaties die hulp bieden, zoals voedsel of spullen, maar ZOA is de enige organisatie die iets met water doet. Je zou dus kunnen zeggen dat wij hun enige hoop zijn.”

Waarom zou ik geven?

“De hulp van de achterban is echt nodig. Er is geen drinkwater en mensen kunnen nou eenmaal niet zonder. Vooral arme mensen hebben echt geen mogelijkheden. Het dichtstbijzijnde drinkwater is in een dorp 25 kilometer verder, maar daar moeten ze voor betalen. Omdat de oogsten mislukt zijn is dat voor de meeste arme mensen echt geen mogelijkheid. Ze zijn helemaal afhankelijk van anderen. Zeker in combinatie met het gebrek aan eten kan dit voor hen funest zijn. De hulp is echt dringend nodig voor deze 400 gezinnen. Voor 50 euro kun je een gezin al helpen aan genoeg water voor drie maanden. Samen kunnen we deze gezinnen helpen!”

*Uit veiligheidsoverwegingen is Peter een gefingeerde naam en is de foto onduidelijk gemaakt.

Emaruddin

400 gezinnen in Afghanistan hebben dringend je hulp nodig. Help voor 50 euro één gezin aan het water dat ze nodig hebben. Samen helpen we deze gezinnen de droogte te overleven.

Doneer nu