Landendirecteur Esther:"Dit is al de derde keer dat mensen op de vlucht moeten"

Afgelopen maandag was landendirecteur van Irak, Esther Grisnich te zien op Uitgelicht! bij Family7. Ze vertelde over de stroom vluchtelingen uit Noordoost-Syrië dat naar Irak komt en hoe dat het, al instabiele land beïnvloedt. 

“Het is in Irak momenteel al instabiel. Je ziet in de media dat er veel demonstraties zijn en daar heeft het leger alle aandacht voor nodig. Dat is gevaarlijk, want juist die instabiele situatie wordt door ISIS aangegrepen om zich te hergroeperen. Je ziet bijvoorbeeld, ook in de omgeving van Mosul, dat er weer Facebookpagina’s opduiken die eerder inactief waren, met daarop geluiden dat ISIS actief recruiteert. Zowel in steden als op het platteland. In een gebied waar weinig banen beschikbaar zijn, is een aanbod om veel geld te verdienen voor veel mensen erg aantrekkelijk.

Natuurlijk proberen wij, samen met andere hulporganisaties een tegengeluid te laten horen. Bijvoorbeeld door mensen een baan te geven en door te werken aan vredesopbouw en jeugdinitiatieven. Maar het gebied is zo groot dat het lastig is iedereen te bereiken. De dreiging is groot.

Daarbovenop komt dat nu de vluchtelingen uit Noordoost-Syrië erbij komen. Eigenlijk is het een crisis bovenop een crisis. Inmiddels zijn er al meer dan 250.000 mensen op de vlucht en de verwachting is dat zeker 50.000 de grens naar Irak zullen oversteken. Het probleem is echt groeiende en de kampen stromen vol.

Het is zo pijnlijk om te zien, want voor sommige mensen is het al de derde keer dat ze op de vlucht slaan. Eerst voor de troepen van Assad, toen voor ISIS en nu opnieuw.

Veel mensen verblijven in een vluchtelingenkamp, maar steeds meer mensen zoeken ook hun toevlucht in kapotte tenten of afgebroken gebouwen. Het is zo pijnlijk om te zien, want voor sommige mensen is het al de derde keer dat ze op de vlucht slaan. Eerst voor de troepen van Assad, toen voor ISIS en nu opnieuw.

ZOA is al actief in Irak. We helpen de vluchtelingen die er al waren, en ook de mensen die weer terugkeren naar hun eigen dorpen om daar op te bouwen. Ook voor de nieuwe stroom vluchtelingen willen we ons nu inzetten, samen met andere organisaties in het gebied.”

ZOA is een noodhulpcampagne gestart voor de vluchtelingen uit Noordoost-Syrië. De winter staat voor de deur, en het kan ijskoud worden in het gebied. Help je mee? Sponsor bijvoorbeeld een hulppakket met onder andere een kachel, dekens, pannen en hygiëneproducten voor €55,-

Ja, ik help mee

jlk aug 28 2019140

Bekijk hier het hele interview met Esther Grisnich op Family7 terug.