'Ze liet ons de kogel zien waarmee haar zoon was neergeschoten'

Antony Bushfield, International Developmentmedewerker bij onze partner Tearfund, bracht afgelopen week een bezoek aan een aantal vluchtelingenkampen in Bangladesh. De kampen vormen de thuisbasis van meer dan een half miljoen Rohingya die geen kant op kunnen.

Antony vertelt: ‘Toen we de hut van een vluchteling in het kamp Balukhali verlieten, kwam er een vrouw naar ons toe. Het was de 37-jarige Dildur Begum. Ze bleef voor ons staan met een kogel in haar hand. Algauw verzamelden er zich een heleboel mensen om ons heen. Het was midden op de dag en de hitte van de zon was intens. Andere vluchtelingen brachten paraplu’s om ons tegen de zon te beschermen. “Dit is een kogel uit het been van mijn zoon”, vertelde de vrouw. Naast haar stond de dertienjarige Muhammed Harris met krukken. Hij leed zichtbaar pijn.

Hij probeerde zijn huisgenoten te beschermen
Zijn moeder beschreef hoe hij in de deuropening van hun huis in Myanmar was blijven staan om zijn huisgenoten te   beschermen tegen een naderende groep gewapende mannen. “Hij werd neergeschoten en kon geen kant meer op”, zegt de vrouw zichtbaar getraumatiseerd. “We zijn de jungle in gevlucht en moesten een scherp voorwerp zoeken om de kogel er zelf uit te snijden. De anderen zeiden dat dat nodig was omdat de wond zo erg bloedde. We hadden geen andere keus om hem in leven te houden.”

Een voetreis van vijftien dagen
Dildur, Muhammed en nog zes anderen liepen vijftien dagen tot de grens met Bangladesh. Ze beschreef hoe de groep een draagconstructie maakte van doek en bamboe en hoe ze de jongen om beurten droegen. Toen ze aan het eind van hun krachten en uitgeput in het vluchtelingenkamp aankwamen, had Muhammed nog geen enkele medische zorg gehad. Een arts kreeg hen in het vizier en nam de jongen in zijn auto mee naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis werd Muhammed aan zijn been geopereerd en zo ontsnapte hij ternauwernood aan de dood, maar hij zal nooit meer zonder hulpmiddelen kunnen lopen.’

Lees hier meer over de hulp aan Rohingya-vluchtelingen. ZOA werkt met deze actie samen met Tear en Red een Kind. Met Dorcas en Woord en Daad heeft afstemming plaatsgevonden.

Doneer nu

Vertaling: Jolanda Wolff-Jobse
Foto: Medical Teams US (djongen op de foto is niet de jongen uit het verhaal)