Maak kennis met Biroch Juliet

Biroch Juliet groeide op in een klein dorp in het noorden van Uganda. Een jonge, ambitieuze dame met grote plannen voor de toekomst. Lees hier haar verhaal.

“Nadat ik senior 4 had afgerond, konden mijn ouders mijn schoolgeld niet meer betalen. Ik ging niet meer naar school en hing veel met mijn vriendinnen in het dorp. Op een gegeven moment hoorde ik via de lokale overheid dat ZOA een training aanbood, waarin je in zes weken een beroep kon leren.”

Tijdens de training besloot ik me te gaan richten op het houden van pluimvee. Ik vond kippen altijd al leuk, maar had geen idee hoe ik die zou moeten houden. Dat veranderde tijdens de training; ik leerde hier hoe ik mijn leven op de rit kon krijgen en mezelf bijvoorbeeld tegen hiv kon beschermen. Maar vooral ook leerde ik veel over het houden van een eigen zaak. Ik leerde een eigen businessplan te schrijven. Nog altijd word ik door ZOA begeleid om mijn plan te verwezenlijken.

Na de training keerde ik huiswaarts en begon ik met het bouwen van een groot kippenhok. Met financiële support van mijn familie kon ik stenen kopen en bouwvakkers inhuren die een huisje konden bouwen. ZOA gaf me acht kippen en wat medicatie voor die kippen om mijn business mee te beginnen.

IMG0128

Ik hield deze kippen een maand en verkocht de eieren voor ik de kippen zelf ook doorverkocht. Van het geld dat ik daarvoor kreeg, kocht ik twee geiten en nog wat kippen. Inmiddels heb ik 85 kippen, die zo’n 47 eieren per dag leggen. Deze worden door iemand in het dorp voor me verkocht.

Het is mijn plan om in de toekomst meer geiten te kopen en een huis met drie kamers te bouwen, waar mijn dieren in kunnen wonen. De stenen heb ik al, ik wacht nu nog op de bouwvakkers. Ook wil ik in de toekomst watermeloenen gaan verbouwen.

Mijn vriendinnen vinden het wel leuk wat ik doe, sommige hebben interesse en willen dat ik ze train om hetzelfde te bereiken. Maar eerlijk gezegd zijn veel jongeren ook gewoon heel lui hier en hebben ze geen zin om hun handen vuil te maken. Maar ZOA leerde me ook anderen te trainen, dus af en toe geef ik workshops.

"Waar ik over drie jaar sta? Dan heb ik meer dan 500 kippen!"

— Biroch Juliet uit Uganda

Als ik het huis voor de kippen gebouwd heb, wil ik, van de opbrengst van de eierverkoop, een huis voor mezelf bouwen en daarna misschien wel een motorbike kopen.

Voor ik deze kans kreeg, was ik echt mijn tijd aan het verspillen. Nu ben ik altijd druk!

Ik ben superblij dat ik deze kans kreeg en nu zelf geld kan verdienen! Mijn doel is het de beste businessvrouw van mijn district te worden. Daar heb ik nog een paar jaar voor nodig, dan lukt dat wel.

IMG0125

ZOA biedt directe noodhulp na een ramp of conflict, maar blijft ook daarna betrokken om mensen te helpen bij het maken van een nieuwe start. Zo investeren we onder andere in vakopleidingen, om jonge mensen als Biroch Juliet te helpen bij het maken van een nieuwe start. Maak jij ons werk mogelijk? Word dan donateur van ZOA of steun ons met een gift.