Met updates: volg de strenge winter in het Midden-Oosten

De winter slaat dit jaar hard toe in het Midden-Oosten en Afghanistan. Volg hier wat ZOA doet om vluchtelingen en ontheemden warmte te geven. 

Deze blog wordt steeds geactualiseerd.

——

4 februari
De afgelopen acht weken zijn in een vluchtelingenkamp in Syrië zeker 29 baby’s en kinderen omgekomen door de kou. Inge Vos bezocht Syrië in januari en zag dat winterhulp echt nodig is. “De mensen leven in heel slechte omstandigheden.” Benieuwd wat ZOA doet om Syriërs warmte te geven? Je leest het hier.

——

2 februari
Dat de winter in het Midden-Oosten voor veel mensen een horrorperiode is, ervoer Edwin Visser toen hij een woonkamer van Syrische vluchtelingen binnenstapte… Lees zijn column

——

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak doen we dat bijvoorbeeld met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

Doneer nu 

——

31 januari
In Irak heeft de sneeuw van de afgelopen tijd plaatsgemaakt voor regen. In de kapotgeschoten huizen van Mosul zorgt dit voor natte voeten en ijskoude woonkamers.  Onze collega Ahmed uit Irak zag deze week met eigen ogen hoe heftig de winter in Mosul is. “De mensen hebben geen huis of onderkomen waar ze kunnen leven. Alle huizen en gebouwen zijn vernietigd door bombardementen. De bevolking leeft in slechte omstandigheden en heeft hulp dringend nodig.”

Lees wat ZOA in Irak doet. 

——

29 januari
We kregen droevig bericht uit Afghanistan. Al drie kinderen zijn overleden door de extreme winterkou in Afghanistan. Ontheemde gezinnen hebben niet of nauwelijks toegang tot levensbehoeften. ZOA vraagt om gebed voor mensen in deze barre omstandigheden.

——

28 januari
Foto van collega Heleen uit Irak. “Het is hier nog steeds erg koud.”

IMG4704

——

26 januari
Edwin Visser rijdt een rondje door besneeuwd Amman.

——

25 januari
De meeste mensen denken bij Afghanistan aan een warm land. In de winter kan het hier echter enorm koud worden, vertelt een ZOA-medewerker die jarenlang in Afghanistan woonde. “Als mensen een huis hebben slapen ze met de hele familie rond een vuurtje in huis. Overdag wordt het vuur ook brandende gehouden en zitten mensen met zoveel mogelijk rondom een tafel die bedekt wordt met een kleed zodat je onderlijf, benen en voeten warm blijven. Echter, als mensen op de vlucht zijn hebben ze alles achtergelaten. Wat je vaak ziet is dat mensen elkaar opzoeken om warmte te krijgen en te geven. Daarbij zijn de enige hulpmiddelen waar ze gebruik van kunnen maken dekens. Zoveel mogelijk dekens.”

Lees het hele verhaal. 

——

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak doen we dat bijvoorbeeld met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

Doneer nu 

——

24 januari 
Collega Mazen stuurt ons foto’s vanuit Syrië. Het is erg koud daar, bericht hij, en wat hij ziet is schokkend. Hele woonwijken in Homs en Aleppo zijn totaal vernietigd. Nu het winter is, betekent dat dat ontheemden en vluchtelingen die vroeger in die huizen woonden, nu moeten zien te overleven in tochtige, koude en slecht geïsoleerde tenten of huizen.
Vlakbij Aleppo bezoekt Mazen een aantal boeren die geholpen worden met hun business.

——

23 januari
Edwin Visser is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor onze projecten in Syrië. Wie is hij en waarom heeft hij een hart voor vluchtelingen? Lees het verhaal van de man die van een carrière in de media switchte naar een baan waarin hij de Syriërs helpt. “In Syrië is eigenlijk zo ongeveer overal behoefte aan. Huizen zijn kapot en moeten worden gerepareerd of opnieuw opgebouwd. Schoon drinkwater is lang niet altijd voorhanden. Maar het is ook heel belangrijk dat het mensen weer gaat lukken om hun eigen inkomen te verwerven – bijvoorbeeld dat boeren in staat zijn om hun kleine boerenbedrijfjes weer op te starten.”

edwin visser
Edwin Visser

——

20 januari
Collega’s Mazen en Inge bezoeken een man die van ZOA bijen kreeg om zijn eigen honing te kunnen maken. ZOA geeft mannen zoals deze de kans om een training te volgen. Hun eigen honing kunnen ze verkopen en zo weer een zakcentje verdienen. Dit geeft ontheemden en vluchtelingen niet alleen de mogelijkheid geld te verdienen, maar zorgt er ook voor dat ze hun waardigheid weer terugkrijgen doordat ze weer wat zinnigs kunnen doen.

Wat je vaak ziet is dat mensen elkaar opzoeken om warmte te krijgen en te geven. Daarbij zijn de enige hulpmiddelen waar ze gebruik van kunnen maken dekens. Zoveel mogelijk dekens.

— ZOA-medewerker over Afghanistan

——

19 januari
Collega Mazen is onderweg in Syrië. In de stad Homs treft hij geen sneeuw, maar wel ongelooflijk veel kapotte gebouwen.

——

19 januari
Vanuit Jordanië, Irak en Syrië krijgt ZOA indrukwekkende beelden binnen van de winterkou. Prachtige plaatjes, maar ook een teken dat de miljoenen vluchtelingen in het Midden-Oosten de bittere kou moeten zien te overleven.

Bekijk hier hele de slideshow met beelden.

——

17 januari
Na dagenlang speculeren, valt op donderdag 17 januari een pak sneeuw in de hoofdstad van Jordanië. Volgens landendirecteur Edwin Visser zijn veel mensen hier blij mee, maar betekent de sneeuw ook dat vluchtelingen en ontheemden enorme kou lijden in hun slecht geïsoleerde huizen en tenten. Zelf zet het hem ook aan het denken. “Waar heb ik het aan te danken dat ik ‘s avonds gewoon voor de kachel kan zitten?”

—–

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië, Jordanië en Irak doen we dat bijvoorbeeld met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

Doneer nu