Monia uit Jemen: “Ik wil mijn kinderen niet verliezen!”

Vrouwen in Jemen zijn – ondanks de vele uitdagingen in dit land – heel dapper. Ze vechten elke dag voor het leven van hun kinderen. Zoals Monia Hassan (30): “Ik wil mijn kinderen niet verliezen!”

Monia’s man wordt nu al zo’n negen maanden vermist. Daardoor staat ze er alleen voor in de zorg voor haar twee kinderen van 3 en 5 jaar. Makkelijk is het niet. Ze leeft alleen en onbeschermd. Om aan een beetje eten te komen, verkoopt ze henna en doet ze soms huishoudelijke klusjes of schoonmaakwerk bij anderen. Maar wie past dan ondertussen op haar kinderen? Haar familie wil niet dat ze bij hen gaat wonen. Toch vecht Monia dapper door. Ze heeft namelijk al eerder meegemaakt dat ze twee kinderen – van een eerste man – moest afstaan. “Ik wil mijn kinderen niet verliezen, zoals ik mijn oudste twee verloor.”

Monia Hassan uit Jemen 2

Naar school
In Jemen, waar sinds 2015 een burgeroorlog woedt, is de situatie zo erg dat een op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed is. Twee derde van de ruim 30 miljoen Jemenieten hebben honger. ZOA helpt arme en ontheemde gezinnen. Met een maandelijks geldbedrag – voor een periode van zes maanden – kunnen ze even vooruit. Monia: “Mijn situatie is hierdoor enorm verbeterd. Ik kan eten kopen, zodat mijn kinderen geen honger hebben en ik kan er voor ze zijn. Ik hoop ook dat het mogelijk is om een naaimachine te kopen of een eigen winkeltje te beginnen, want met wat inkomen kan ik mijn kinderen naar school sturen. Dat zou helemaal geweldig zijn!”

In landen waar oorlog, honger of een natuurramp alles ontwricht, zijn vrouwen extra kwetsbaar. Zij hebben vaak niets meer. Samen kunnen we deze moeders bijstaan, zodat zij goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Help jij ook mee?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.