Arco van Wessel: "Nederland kan een voortrekkersrol spelen in humanitaire vernieuwing"

In de Volkskrant van 31 mei verscheen een opiniestuk van Arco van Wessel, directeur Programma’s, over de rol van Nederland in humanitaire vernieuwing en hoe dit vorm gegeven kan worden. 

“Het onderwerp migratie en vluchtelingen zal een heet hangijzer blijven tijdens de formatie. Toch hoeft dat niet. Mits goed geadresseerd, is het thema vluchtelingen een onderwerp waarop alle partijen kunnen scoren richting hun achterban. De onderhandelaars moeten zich daarbij niet richten op wat er op en rond de Middellandse Zee gebeurt, maar verder kijken en de kern van het probleem aanpakken. ”

“Nederland kan internationaal scoren als voortrekker van de vernieuwing van een humanitair systeem dat in een crisis verkeert” schrijft Arco van Wessel in het opiniestuk. “Het is veel beter geld te stoppen in projecten die de zelfredzaamheid en menselijke waardigheid van vluchtelingen bevorderen dan in het zieke kampensysteem.”

Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant. 

Arco

Arco van Wessel is directeur programma’s (CPO) voor ZOA. Hij schreef het artikel naar aanleiding van de formatie-onderhandelingen en een bezoek aan Ethiopië.