Noodhulp tegen verspreiding coronavirus al van start

Foto: Hulpverleners in Irak staan klaar voor de distributie van hygiënepakketten in een groot vluchtelingenkamp

De wereld staat op z’n kop. Grenzen gaan dicht, mensen hebben beperkte bewegingsvrijheid, ziekenhuizen raken overvol en in veel landen heerst onzekerheid. Onzekerheid over een mogelijke toename van het aantal patiënten en onwetendheid over wat te doen bij een sterke stijging. Juist in deze moeilijke, onzekere tijden wil ZOA er zijn. In de meest kwetsbare landen ter wereld verlenen we nu al noodhulp om het coronavirus tegen te gaan.

Hoe doen we dat?

  • Voedselvoorziening

Door de coronacrisis stijgen de prijzen van voedsel omdat het lastiger is geworden producten te vervoeren. Daarnaast is het steeds moeilijker producten te verkopen. Dit leidt ertoe dat gezinnen hun inkomsten zien dalen en geen voeding meer kunnen kopen.

In deze gevallen helpt ZOA met basisbehoefte nummer één: voedselvoorziening. Op dit moment krijgen onder andere mensen in vluchtelingenkampen in Irak en kwetsbare gezinnen in Sri Lanka het voedsel dat ze zo hard nodig hebben.

  • Hygiënepakketten

Regelmatig je handen wassen met zeep en goede persoonlijke hygiëne is essentieel in de bestrijding van het coronavirus. Maar dat is niet gemakkelijk in een vluchtelingenkamp. Mensen leven met veel mensen in tenten die dicht bij elkaar opgezet zijn. Vaak gebruiken tientallen mensen dezelfde toilet en is er geen plek om goed je handen te wassen.

ZOA helpt in deze omstandigheden door het uitdelen van hygiënepakketten. In deze pakketten zitten onder andere zeep, wasmiddel, maandverband en papieren zakdoekjes. Dit helpt mensen in Irak, Syrië en Myanmar momenteel al in het verzorgen van zichzelf en hun gezin.

Hygiënepakketten voor zes gezinnen kosten ongeveer €38,50. Help je mee de verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Ja, ik help mee

  • Toegang tot schoon water

Schoon water is essentieel om verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Voor ons is het normaal om schoon water uit de kraan te kunnen halen, voor veel mensen is dit niet het geval. In vluchtelingenkampen in Syrië en Myanmar en ook in Uganda worden handwasstations neergezet. In Liberia voorzien we van emmers met water zodat mensen hun handen kunnen wassen.

  • Voorlichting over het coronavirus

In veel landen heerst er grote onwetendheid bij een groot gedeelte van de bevolking. Veel mensen hebben geen toegang tot de juiste informatie en mensen weten hierdoor niet goed wat het coronavirus is en wat ze kunnen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ZOA zet breed in op informatievoorziening naar veel gezinnen die weinig tot geen toegang hebben tot betrouwbare informatie.

Zo worden er in Uganda voorlichtingsmaterialen verspreid en geven ZOA-teams in Ethiopië voorlichting aan lokale gemeenschappen, ontheemden en vluchtelingen over hoe ze zich kunnen beschermen tegen het corona virus. Omdat taal vaak een grote barrières vormt wordt de informatie in zoveel mogelijk talen beschikbaar gesteld.

In alle ZOA-landen werken onze noodhulpteams hard om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Help je mee? Voor €38,50 help je bijvoorbeeld al zes gezinnen met een hygiënepakket voor een maand!  

Ja, ik steun het corona noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.