Noodhulpspecialist Willem over Sulawesi

Afgelopen dinsdag was ZOA’s Willem van Burgsteden namens het Christelijk Noodhulpcluster te gast in de studio van Family7 om te spreken over de situatie op Sulawesi. “Door de contacten die onze Indonesische partners hebben, kunnen we snel en gemakkelijk een netwerk opzetten.”

Sinds deze week is het Christelijk Noodhulpcluster actief op Sulawesi, nadat een aardbeving en tsunami het eiland troffen. Tijdens het interview met Family7 legt Willem van Burgsteden uit dat de hulpverlening zo langzaam op gang komt omdat het eiland moeilijk te bereiken is en het vliegveld op Sulawesi voor een groot deel verwoest is. ZOA’s lokale partner moest daarom vanaf het vliegveld van de hoofdstad van Sulawesi nog zestien uur met de auto rijden om Palu te bereiken. “Halverwege moeten we kant-en-klaar voedsel, water en diesel inslaan, in Palu is niets te krijgen.”

Willem van Burgsteden, die eerder drie jaar in Indonesië woonde, heeft veel ervaring met hulpverlenen in dat land. Na de tsunami van 2004 was hij in Ajeh om hulp te verlenen. “Hoewel de tsunami in Ajeh nog veel groter was, kwam deze in Palu net zo onverwachts. Heel veel mensen werden verrast. Als je eenmaal in zo’n tsunami zit, dan kom je in een soort wasmachine terecht die je te pletter slaat tegen bomen en stenen.”

De waarde van het Christelijk Noodhulpcluster laat zich volgens Willem van Burgsteden vooral zien in de samenwerking die ter plekke opgezet wordt. “Daardoor kunnen we bijvoorbeeld samen inkopen en raken mensen minder snel overbelast omdat we meer menskracht hebben. Door de contacten die onze Indonesische partners hebben, kunnen we snel en gemakkelijk een netwerk opzetten. Dat helpt ons in de hulpverlening.”

ZOA zet zich samen met het Christelijk Noodhulpcluster in voor de slachtoffers op Sulawesi. We zorgen onder andere voor voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische hulp. Help je mee met een gift?

Doneer nu