Noodkreet uit Tigray: ‘Help ons!’

“Help ons, het gaat hier helemaal mis. U bent onze hoop!” Een Tigrayerse vrouw klampte ZOA-medewerker Hielke Zantema aan met deze noodkreet. Hij is net terug uit Tigray in Ethiopië, waar hij niet alleen was om de nood te peilen, maar ook om namens ZOA alles in de startblokken te zetten om vele ontheemden te kunnen helpen.

De strijd tussen de regering van premier Abiy Ahmed en het ‘opstandige’ bestuur van Tigray duurt alweer drie maanden. Zo’n 2 miljoen burgers zijn het directe slachtoffer. Hielke: “Zij zijn hun huis uit gevlucht, hebben vaak 10 tot 12 dagen gelopen en leven onder erbarmelijke omstandigheden, bijvoorbeeld in verlaten schoolgebouwen of op het terrein van een kerk. Zij zijn verstoken van elke voorziening als schoon drinkwater, sanitair, voedsel en zelfs een matras om op te slapen.” Onze collega’s uit Tigray zijn ter plekke gaan kijken en omschrijven de situatie als ‘mensonwaardig’.

Refugee Settlement Sudan 9 resize
TIenduizenden Ethiopiers zijn naar Sudan gevlucht - zoals op deze foto van Joost Bastmeijer. Miljoenen anderen leven in Tigray onder erbarmelijke omstandigheden.

Potten en pannen
ZOA Ethiopië wil zich met noodhulp richten op deze ontheemden. Hielke: “We willen gaan helpen met non-food artikelen als matrassen, potten, pannen, water, zeep en verdere hygiëneartikelen. Het feit dat we al aanwezig waren in Tigray helpt om adequaat te kunnen reageren. Want we zijn er, voor kwetsbare Tigrayers op de vlucht voor geweld, in mensonterende omstandigheden!”

We zijn er. Voor mensen die alles moesten achterlaten. Op de vlucht voor oorlog, geweld of een ramp. Alleen samen kunnen we hen helpen. Help jij mee?

Ja, ik help vluchtelingen uit Tigray!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.