Ondernemershart voor noodhulp

Handen ineen voor Lombok

Onverwacht troffen meerdere zware aardbevingen het Indonesische eiland Lombok. De schade was enorm. Door de aardbevingen zijn meer dan 560 mensen overleden en hebben veel mensen geliefden verloren. Daarbij zijn meer dan 83.000 huizen verwoest, een groot aantal mensen zijn hierdoor dakloos geraakt. Direct na de aardbeving was ZOA ter plaatse voor de distributie van voedsel, dekens en tenten. Op dit moment is er grote behoefte aan huizen, water en sanitatie.

Zeven ondernemers hebben de handen ineen geslagen en willen ZOA helpen met hulpverlening op deze plek waar de nood (nog steeds) zo hoog is. Van 8 mei tot 14 mei zal deze groep afreizen naar het gebied waar ZOA deze huizen zal gaan bouwen en waar ZOA al hulp geboden heeft. Op deze pagina kunt u hen volgen en op de hoogte blijven van wat zij op deze plekken doen.

Dag 5
Het einde van deze bijzondere reis is gekomen. De laatste ochtend is er tijd voor een beetje ontspanning maar ook een moment van evaluatie. Hieruit blijkt dat iedereen blij is dat er duidelijkheid is over de projecten en de hulpverlening. Daarbij is het fijn om een beeld te hebben bij de mensen die geholpen zullen worden. Een gezicht bij een verhaal te hebben. Het is bijzonder om te zien hoe veerkrachtig mensen hier zijn. Zelfs in een situatie met zoveel verwoesting, pijn en verdriet. Samen willen ze de schouders eronder zetten en elkaar helpen bij het bouwen aan een nieuwe toekomst. Alle verhalen van de mensen die ineens geen huis meer hebben, de verhalen van mensen die in angst leven en de verhalen van verwoesting zal niemand snel vergeten.

Het zien van verwoeste gebouwen en het ervaren van dankbaarheid van de mensen is bijzonder. Maar het gevoel dat deze groep samen met ZOA iets kan betekenen in het verwerken van herinneringen en het krijgen van hoop voor de toekomst, is onbetaalbaar.

De verhalen van de mensen zijn bijzonder. Rondlopend besefte ik dat verwoesting en wederopbouw enorm dicht bij elkaar liggen hier. Het is fijn om op mijn manier een steentje bij te dragen aan deze wederopbouw!"

Dag 4
Het is zondag vandaag maar van veel (bed)rust komt het niet. We zijn al vroeg uit de veren omdat we om acht uur in de kerk verwacht worden. Het valt op dat er veel beveiligers staan op het moment dat we de parkeerplaats oprijden. Tegen alle verwachting in begint de dienst ook echt om acht uur. Met een koor, een bevlogen dominee en veel publiek begint de twee uur durende dienst. Hieronder is een filmpje toegevoegd waarin te zien is hoe dit er ongeveer aan toe gaat.

Het is fijn om met elkaar hier te zijn en om stil te staan bij de afgelopen paar dagen. Van de inhoud begrijpen we alleen niet veel aangezien alles in de lokale taal is.

Wanneer de dienst afgelopen is, stappen we in de bus om de rest van deze dag invulling te geven. We gaan een stukje natuur in waarbij we terugblikken op afgelopen week en mogen genieten van alle schoonheid. We leren elkaar nog beter kennen en er is voldoende plek voor goede gesprekken. Morgen hebben we nog een ochtend om een beetje bij te komen, eventueel nog iets van het land en de cultuur te zien voordat we op het vliegtuig stappen terug richting Nederland. Met weer een extra stukje bagage. Want de indrukken die we deze reis hebben opgedaan zullen we niet snel vergeten.

De tekst die we vandaag hebben meegekregen in de kerk sluit prachtig aan bij de dingen die we hebben gezien deze week en het project dat we mogen gaan doen, samen met deze ondernemers:

“Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen, waar ze nooit zullen vergaan of worden gestolen. Want waar u uw kostbaarheden bewaart, daar zal ook uw hart naar uitgaan”.

Mattheus 6:19-21

WhatsApp Image 2019 05 12 at 050124

Dag 3

Je kunt veel doen in een kort veldbezoek, dat blijkt uit een dag als vandaag. Al vroeg stapten we vanmorgen in de auto op weg naar Bayan, een dorp in een regio die zwaar getroffen is door de aardbevingen. Op de weg erheen werd de verschrikkelijke impact van een aardbeving duidelijk. Enorm veel huizen omgevallen waarvan het puin nog aanwezig is, mensen die bezig zijn met het ruimen van puin maar tegelijk ook het verrijzen van nieuwe onderkomens. Het lijkt alsof deze mensen veel voor elkaar krijgen maar niets is minder waar. Nog maar 5% van de getroffenen heeft een nieuw onderkomen kunnen realiseren (met of zonder hulp van overheid en organisaties).

ZOA en YBT hebben ervoor gekozen niet direct rondom het epicentrum van de beving hulp te verlenen vanwege het grote aantal Non Profit Organisaties die na de ramp juist op deze plek al snel aanwezig waren.
Bij aankomst in Bayan werden we hartelijk ontvangen en op de hoogte gebracht van de plaatselijke gebruiken en gewoontes op deze plek. Vervolgens kregen we de vrijheid om in dit gebied rond te lopen en hebben we gezien hoe groot de impact is van de bouw van huizen op deze plek. Het dorp leek schoner, opgeruimder en gestructureerder dan de andere plekken die we hebben gezien en mensen lieten blijken hoe blij ze zijn met alle hulp die ze mochten ontvangen.

Voor de ondernemers was het fijn om te zien hoeveel impact het realiseren van nieuwe woningen kan zijn en hoe positief dit de toekomst van (vaak grote) gezinnen kan beinvloeden. Een interview met een bewoner van een nieuwe woning die zijn verhaal vertelde gaf nog meer kleur aan de situatie. En samen met zijn vrouw gaf hij aan dat hij dit huis nooit meer wil verlaten.
“Zolang ik leef!”

Dag 2

Een dag vol impressies, geuren, kleuren, smaken en vooral ook het besef van de angst die de mensen hier een aantal maanden geleden gehad moeten hebben.

Al vroeg op deze zonnige dag stappen we in de auto om een aantal getroffen dorpen te bezoeken en verhalen van mensen te horen. Daarnaast kunnen de ondernemers tijdens deze bezoeken zien hoe de huizen die gerealiseerd zullen gaan worden door ZOA er precies uit komen te zien.

Het is bizar. Zittend in de auto zie je er nog niets van maar we slaan af naar rechts en niet meer dan vijftig meter verder wordt de verwoesting zichtbaar. Hopen stenen bij elkaar waar huizen in elkaar zijn gezakt, huizen zonder ramen, half afgebrokkelde muren. Tussen de palmbomen lijkt het relatief ‘vredig’ maar de schade is enorm. De beelden beginnen echter pas te leven bij het horen van de verhalen die mensen vertellen. Daaruit blijkt dat de angst nog overal aanwezig is. De angst die tijdens de bevingen aanwezig was maar ook angst voor nieuwe bevingen. Aan de andere kant zie je bij iedereen een enorme drive om samen te werken aan herstel en dankbaarheid voor alle hulp die geboden is en nog steeds geboden wordt. De huizen die YBT heeft kunnen bouwen maar ook de huizen die de overheid heeft gerealiseerd vormen letterlijk een nieuw fundament voor de mensen. Ook van de wc’s wordt in alle dorpen al volop gebruik gemaakt en de trainingen tijdens de bouw van huizen zorgen ervoor dat de mensen de kennis kunnen doorgeven aan anderen. Inspirerende dingen om te horen tijdens een vluchtig bezoek aan deze prachtige maar diep geraakte plekken.

Er is nog veel meer te vertellen, veel meer te delen. Maar te weinig ruimte in een korte blog. Daarom wil ik graag afsluiten met een uitspraak van een ondernemer die me raakte en jullie een klein beetje laten meebeleven door het zien van foto’s.

Het is toch ongelofelijk. Al die verwoesting en al die puinhopen. Ik word er stil van."

Dag 1 

8 mei, 9:30. De groep ondernemers ontmoet elkaar bij de incheckbalie op Schiphol. De reis naar Lombok kan beginnen. Met veel zin en goede moed stapt iedereen een paar uur later in het vliegtuig voor een lange reis naar de andere kant van de wereld. Naar een gebied waar zoveel verwoesting is geweest en waar zoveel praktische hulp geboden kan worden. Er worden veel grapjes gemaakt, mensen leren elkaar kennen en de sfeer zit er goed in.

18 uur later stappen we na een overstap te hebben gehad in Lombok uit het vliegtuig voor een briefing van de lokale partner van ZOA, YBT. ZOA besloot vorig jaar na de aardbeving al snel samen te gaan werken met deze partij die hier ervaring heeft met hulpverlening. We krijgen de cijfers nog eens te horen: 83.000 huizen verwoest, 560 doden en 400.000 daklozen. Er wordt meer verteld over het project. Naast de bouw van 203 huizen en het plaatsen van toiletten wordt er traumaverwerking aangeboden waar nodig. Tijdens de presentatie was er mogelijkheid om vragen te stellen.

Morgen zal het eerste veldbezoek plaatsvinden naar Jeringo, een getroffen stad hier niet ver vandaan. Hier is het project op 1 april gestart en zal er mogelijkheid zijn om families te ontmoeten die alles kwijt zijn geraakt tijdens de aardbeving. Hier zullen de ondernemers de gezinnen ontmoeten die uiteindelijk mede door hun ondersteuning de mogelijkheid zullen krijgen een woning te realiseren.