(On)veilig in Sudan

Negen vragen aan Marjanne

Marjanne werkt voor ZOA in Sudan. Een jonge vrouw die besluit Nederland achter zich te laten. Het is niet altijd veilig in Sudan, zo was de situatie ook vorige week onrustig. Daarom moest ze een poosje in Nederland verblijven. Wij stellen haar een aantal vragen. 

Kan je iets over jezelf en je positie binnen ZOA vertellen?
Na gewerkt te hebben voor het Disaster Response Team, ben ik sinds een jaar in Sudan als Director of Operations. Dat houd in dat ik zorg draag voor het reilen en zeilen van de organisatie. Denk aan logistiek, personeelszaken, financiën en administratie.

Je werkt in Sudan zeg je, wat deed je vorige week in Nederland?
Gelukkig ben ik inmiddels weer in Sudan maar ik was inderdaad voor een korte periode teruggehaald naar Nederland nadat een groep demonstranten uit elkaar zijn gedreven met meer dan 100 dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden tot gevolg. Omdat het niet duidelijk was hoe de veiligheidssituatie zich zou ontwikkelen, ben ik ‘gedwongen’ langer in Nederland gebleven.

Wat vind je van het feit dat je in Nederland moest blijven?
Dat was lastig en verstandig tegelijkertijd. Lastig omdat ik op dit moment mijn werk en thuis in Sudan heb en daar juist ook wil zijn als het niet goed gaat. Maar het was vooral gewoon verstandig, ik had niet veel kunnen doen omdat het leven even volledig stilstond. Bovendien was er tijdens mijn afwezigheid een team waar ik blind op kan vertrouwen. Die mensen hebben alles gedaan wat nodig was voor onze collega’s en voor de organisatie. Daar ben ik dan weer heel erg trots op.

Wat mis je het meest als je in Nederland bent?
Als ik in Nederland ben, mis ik de hartelijkheid en samenwerking met collega’s. En ik mis de vrolijke chaos van het dagelijkse leven.

Hoe is de huidige situatie in Sudan?
De situatie is momenteel redelijk stabiel. Het leven heeft sinds een paar dagen weer zijn gewone loop genomen. Maar het blijft heel kwetsbaar en onvoorspelbaar. Er is momenteel geen plan voor de politieke toekomst van het land. Dat zal blijven zorgen voor spanning en protest. Hoe dat zich verder zal ontwikkelen is onduidelijk, maar stabiliteit lijkt ver weg. We hopen op verkiezingen die het land een burgerregering geven. In de weg daarnaartoe hopen we dat er geen verder geweld zal worden gebruikt en dat men vrijheid van expressie heeft.

In dit geval worden grenzen heel duidelijk. Hoe is het verschil tussen Nederland en Sudan voor je?
Nederland is een fijn en praktisch land waar alles goed geregeld is. Verwachtingen zijn daardoor ook hoog. Als je het idee hebt dat je het minder goed voor elkaar hebt dan je buren, ben je al minder gelukkig, terwijl je heel erg veel hebt. In Sudan speelt die dynamiek ook wel maar men denkt niet in individueel geluk. Als de familie, je buurt of je land een probleem heeft, heb jij dat, en vice versa. Bovendien kan men naar mijn idee beter met tegenslagen omgaan. Ze hebben meer vertrouwen in de loop van het leven.

Als ik Nederland en Sudan naast elkaar leg, valt het mij altijd weer op hoe relatief geluk is."

IMG6924

Ben je wel eens bang als je in het veld bent?
Daar kan ik heel kort over zijn: nee, nooit.

Wat is je motivatie en drive om in een land als Sudan te gaan wonen en werken?
Ik heb altijd gehouden van het leren kennen van een nieuwe cultuur en werken onder wisselende omstandigheden. Verder houd ik van het operationele van mijn vak, het ondersteunt de hele organisatie in het bereiken van de impact die we willen maken. En Sudan is een bijzonder land met hele mooie mensen waar ik graag mee samenwerk.

Zijn er dingen die je niet fijn vindt aan het leven in Sudan?
Die zijn er vast altijd. Zo vind ik de gemiddelde temperatuur serieus te hoog (rond 45 graden). Verder zijn veel processen traag en belemmerend. Uhm, en de politieke situatie in Sudan, die valt niet meer in de categorie ‘niet fijn’.

Naastenliefde kent wat ons betreft geen grenzen: overal ter wereld helpen we slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. Dat begint met noodhulp, maar ook daarna blijven we totdat mensen op eigen kracht verder kunnen. Help je mee?
Ja, ik help mee