Opeenstapeling van rampen compliceert ZOA’s werk in Ethiopië 

Het is een spannende tijd voor onze collega’s in Ethiopië waar de rampen zich op lijken te stapelen. Werken in een lockdown vanwege angst voor een grote corona uitbraak is enorm ingewikkeldMaar dat is niet de enige crisis waar de mensen in Ethiopië mee moeten dealenDe sprinkhanenplaag die zoveel boeren hun oogst heeft gekost en de hongersnood die dreigt brengt veel mensen in onzekerheid. Daarbij komen de politieke spanningen die zorgen voor veel stress en het feit dat internet voor een aantal weken niet beschikbaar was. Ook voor onze collega’s is dit een moeilijke periode. 

De stress in het team is hoog, aangezien velen dichtbij het geweld waren en er een gevoel van onzekerheid over de toekomst is.’’

-ZOA Landendirecteur Ethiopië Chris Maclullich  

Wat is er allemaal aan de hand in Ethiopië? Hoe helpen onze ZOA-medewerkers de bevolking? We hebben de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet: 

Januari 2020 
Door gunstige weersomstandigheden steken zwermen sprinkhanen vanuit Jemen en Oman de Rode Zee over en kunnen ze zich in razend tempo voortplanten. De zwermen kunnen zo groot worden als de provincie Flevoland. Duizenden boeren zien hun oogst voor hun ogen verloren gaan zonder dat er iets tegen te doen valt. 

Februari 2020 
ZOA anticipeert op de verwachting van een grootschalige hongersnood en grijpt in door middel van voedselbonnen en zaden voor kwetsbare boeren. Ondertussen vallen de eerste coronadoden elders in de wereld. 

Maart 2020
De eerste officiële coronabesmetting in Ethiopië is een feit.  

April 2020
De eerste coronadoden vallen, het land gaat in lock-down, de grenzen gaan dicht. ZOA krijgt ruim 500.000 euro van Buitenlandse zaken. Dit geld wordt ingezet voor hygiënemaatregelen om corona tegen te gaan en ondersteuning voor boeren vanwege de sprinkhanenplaag en de gewassen die ze hebben verloren.  

Juni 2020
De moord op populaire zanger Hachalu Hundessa uit de etnische groep Oroma (40 procent van de bevolking in Ethiopie behoort tot deze etnische groep) zorgt voor veel onrust. Veel Oroma’s trekken naar de hoofdstad om te protesteren en gerechtigheid te eisen.

Juli 2020
Het internet wordt landelijk geblokkeerd door de overheid, de protesten gaan door en er vallen veel doden. Het leger en politie patrouilleert door de straten. Dit zorgt voor een enorm gevoel van stress en onzekerheid bij veel inwoners van Ethiopie 

Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar.” 

Collossenzen 4:2 

Het is maar nauwelijks voor te stellen hoe deze opeenvolging van angstige gebeurtenissen moet zijn voor onze Ethiopische naasten. Ook is het ontzettend spannend voor onze collega’s die hulp verlenen in zo’n onvoorspelbare situatie. We laten ons graag inspireren door de tekst uit Collossenzen 4:2. We zijn dankbaar dat we juist nu in Ethiopië mogen zijn en concreet kunnen helpen. We bidden God om rust voor onze collega’s, maar bovenal danken we Hem dat we er mogen zijn voor de meest kwetsbare mensen in nood. Bidt u mee?