Overstromingen en corona houden Jemen in z'n greep

Toekomst is onzeker

Gisteren hebben jullie al een filmpje kunnen zien van de overstromingen in Jemen. Enorm heftig, en niet voor te stellen hoe het moet zijn om in een waterstroom terecht te komen of mensen kwijt te raken. Jemen is getroffen door de ergste overstromingen van de afgelopen 30 jaar. Op sommige plekken kwam het water wel een meter hoog en verwoeste gebouwen, huizen en heeft tot nu toe al 18 mensen het leven gekost. 

In een arm gedeelte van de stad is de schade het hoogst. Het water kon hier niet weglopen en heeft huis en haard van mensen letterlijk meegesleurd. ZOA is direct naar deze plekken toegegaan om te kijken hoe groot de schade is. 55 gezinnen hebben momenteel helemaal geen huis meer, deze zijn volledig ingestort door de waterstromen, veel mensen zijn de weinige eigendommen verloren die ze nog hadden, kleine winkeltjes hebben geen voorraad meer en watertanks zijn door de kracht van het water beschadigd geraakt. In een land waar mensen al jarenlang in armoede en honger leven door een voortdurende strijd is dit een ramp van formaat.

En hoe helpt ZOA dan?

Watertoevoer herstellen
Een van de grootste problemen na een ramp als deze is de beperkte toegang tot schoon drinkwater. Veel pijpleidingen zijn kapot of beschadigd. ZOA werkt samen met lokale dagloners om deze problemen weer te herstellen en ervoor te zorgen dat mensen in elk geval weer toegang hebben tot water.

Straten leegruimen
Doordat het water veel puin heeft verplaatst zijn veel straten volledig geblokkeerd door puin en modder. Op deze manier kunnen mensen zich niet verplaatsen maar ook water en voedseltransporten kunnen niet bij de mensen komen die dit het meest nodig hebben. Daarom zet ZOA zich samen met de lokale bevolking in om de straten zo snel mogelijk leeg te krijgen.

Mensen helpen met eerste noodproducten
Veel mensen zijn tijdens de overstromingen bijvoorbeeld beddengoed of keukengerei verloren – een van de weinige bezittingen die ze nog hadden, of hadden gekregen. ZOA wil ervoor zorgen dat mensen waardig kunnen wonen en gezinnen voorzien van de producten die ze het hardst nodig hebben.

Naast deze hulp gaat ZOA door met de huidige projecten en bereid zich voor op een mogelijke ramp die corona heet. Als het virus zich in de stad en gebieden daaromheen zal verspreiden, zijn de gevolgen niet te overzien.

In alle ZOA-landen werken onze noodhulpteams hard om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Help je mee? Voor €38,50 help je bijvoorbeeld al zes gezinnen met een hygiënepakket voor een maand!  

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.