Passie voor kinderen en onderwijs

In Sri Lanka woedde bijna 30 jaar een wrede burgeroorlog. Sinds in 2009 de vrede getekend werd, helpen we mensen terug te keren naar hun dorpen en ondersteunen we bij wederopbouw. Een van de projecten, een pre-school in Sri-Lanka, wordt ondersteund door de MM Foundation, een stichting die zich richt op kinderen en onderwijs. We vragen eigenaar Heidi de Koning wat haar drijft en inspireert.

Waarom heb je een eigen stichting?
“Ruim tien jaar geleden zag ik een tv-reportage over een kindertehuis in Roemenië. De verzorgers wisten zich geen raad met de kinderen en bonden ze vast aan bed. Ik had zelf jonge kinderen en dit raakte me. Ik dacht er een tijd over na, zette vijf jaar geleden de stap en startte MM Foundation.”

Welk project ondersteun jij?
“Ik wilde met mijn stichting graag een onderwijsproject steunen. Samen met ZOA hebben we de MM pre-school (basisschool) in het dorp Rajapuram in Sri Lanka opgezet. Een school die kwaliteit levert: er is extra aandacht voor sociale vaardigheden en de Engelse taal. Er is inmiddels een school gebouwd, de juffen worden betaald en twintig leerlingen krijgen elke dag lunch.”

2016 Maleisie 5 030  kopie

Waarom juist dit project?
“In het dagelijks leven werk ik als coach/organisatiebegeleider bij Feedback Training & Consulting. Voor mijn werk ben ik altijd bezig met de ontwikkeling van individuen en teams binnen het bedrijfsleven, in de professionele volwassen wereld dus. Juist daarom wilde ik graag aan de slag met de ontwikkeling van jonge kinderen. Ik geloof dat onderwijs de basis is van een betere samenleving.”

Je hebt dit project bezocht, hoe was dit?
“Het was ontzettend bijzonder. Vooral om de juffen, de kinderen en hun ouders te ontmoeten. Ik was er samen met mijn gezin. Bij aankomst werden we toegezongen door de kinderen en kregen we een krans om. Ik zag dat de school midden in de gemeenschap staat, de betrokkenheid is groot. Zo helpen de moeders ‘s middags bij het klaarmaken van de lunch en is het idee ontstaan om een moestuin aan te leggen. Het is geweldig om met eigen ogen te zien dat mijn droom ook daadwerkelijk bijdraagt aan de maatschappij.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Zowel ZOA als de MM Foundation willen de steun in zeven jaar afbouwen zodat de gemeenschap zich in de toekomst zelf kan redden. Het is mijn toekomstdroom om een primary-school op te zetten, om jongen kinderen in de volgende fase van hun ontwikkeling te voorzien van goed onderwijs.”