Op reis? Zo kom je veilig thuis

De zomer komt eraan: tijd om te reizen! Pak jij binnenkort het vliegtuig naar een exotische bestemming? Of reis je naar gevaarlijk gebied om vrijwilligerswerk te gaan doen? Tien tips van onze veiligheidsadviseur voor een veilige reis.

Reizen naar een land waarvan je de cultuur niet goed kent en waar gewoontes en gebruiken anders zijn, kan bepaalde gevaren met zich meebrengen. Henrieke Hommes geeft als veiligheidsadviseur alle ZOA-medewerkers een briefing voor ze naar een projectland vertrekken. Ook is ze op de hoogte van de gevaren in de ZOA-landen en vooral ook de vraagbaak voor de ZOA-medewerkers rond veiligheid. Dit zijn tien van haar adviezen om veilig te reis.

rechts-links-rechts
Het grootste gevaar op reis is het verkeer. Ruim 50% van de veiligheidsincidenten vindt plaats als mensen van A naar B reizen. Regel nummer 1 is dan ook: altijd die gordel om! Stap niet in een auto waar de gordels ontbreken.

Informeer!
Zorg dat iemand op de hoogte is van je reisplan. Weet je wie er gebeld moet worden als jou iets overkomt? Regel dit goed. Sla telefoonnummers van ziekenhuizen in de buurt in je telefoon op.

Malaria?
Onderzoek welke medische gevaren je loopt in het land waar je heen gaat. Bezoek ruim op tijd een GGD of reiskliniek voor vaccinaties en malariapillen.

Taxi’s
Taxi’s op vliegvelden zijn niet altijd veilig. Zorg daarom dat je opgehaald wordt en neem de naam en het telefoonnummer van de chauffeur mee. Controleer bij aankomst de naam van de chauffeur die je op moest halen en vraag hem jouw naam te noemen.

Hotelkamer
Neem een hotelkamer op de tweede verdieping, in de buurt van de nooduitgang. Zo kunnen mensen niet snel van buiten naar binnen komen en kun je, in geval van nood, nog uit je kamer springen. Neem daarnaast een deurstopper mee om je hoteldeur te blokkeren.

Henrieke Hommes

Auto op orde
Maak je per auto een lange reis? Controleer de auto voor vertrek op eventuele mankementen, zorg dat je voldoende water bij je hebt en check of de route die je neemt veilig is. Plan altijd voldoende tijd in, in veel landen wil je niet in het donker onderweg zijn of aankomen.

Max. 80
Reis je met een chauffeur, spreek dan van tevoren af dat hij ook een gordel draagt, niet telefoneert tijdens het rijden en zich aan de maximum snelheid houdt! Het is gemakkelijker om een chauffeur hierop aan te spreken wanneer je dit van te voren besproken hebt.

Nooit meer verdwalen
Download voor vertrek de handige (gratis) app maps.me met de kaarten van de regio of het land waar je heen gaat. De kaarten zijn offline te gebruiken en bieden ook navigatie.

27/7 hulp
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd bereikbaar als je hulp nodig hebt. Via +31 247 247 247, via Twitter (@247BZ) en via de App (24/7 BZ Reis). Registreer je reis voor vertrek online: https://www.kompas.buzaservices.nl/registration Bij gevaar of problemen in het land, kan de ambassade je dan benaderen.

Voorkom overvallen
Naast verkeersongelukken is criminaliteit in veel landen een risico. Een aantal tips:

– Laat kostbaarheden thuis
– Het is het veiligste om in goed verlichte, drukke gebieden te zijn
– Probeer er zelfverzekerd uit te zien
– Verspreid je waardevolle spullen over je lichaam en laat ze niet zien
– Mocht je overvallen worden, geef alles af. Je leven is belangrijker dan je spullen!