Riko: ‘Het is zinvol om te doen en ik heb er veel plezier in!’

Riko Douma is al ruim zes jaar gastdocent voor ZOA op basisscholen. De lessen gaan bijvoorbeeld over  schoon drinkwater, riolering, onderwijs of het aanpakken van honger. De leerlingen leren wat zij zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.

“Tijdens de ZOA-acties Wandelen voor Water en de Kruidnotenactie sta ik regelmatig voor de klas. In deze lessen vertel ik op welke manier kinderen hun leeftijdsgenoten die het minder goed hebben, kunnen helpen. Door filmpjes en foto’s probeer ik de kinderen te laten beseffen waarom de acties nodig zijn. Dan zie je bij de kinderen echt het besef ontstaan dat er plekken bestaan waar noodhulp hard nodig is. Dat maakt mijn werk heel zinvol.

Je kunt zo’n klas echt enthousiast maken voor de acties. De kinderen willen zich na een gastles graag inzetten om geld op te halen. Dat merk je doordat ze vaak extra sponsorformulieren meenemen. Een meisje vroeg me eens of ze ook zelf kruidnoten mocht kopen van haar spaargeld, in plaats van de zakken te verkopen. Ze wilde graag ook zelf geven. Dat raakt me.

Ik krijg er waardering en blijdschap voor terug!

Ik heb bewust voor ZOA gekozen. Het mooie aan ZOA vind ik de transparantie. Je kan alle cijfers inzien, en dan zie je dat 92% van het geld echt terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Dat is bij andere organisaties nog wel eens anders. Het levert mij veel op om vrijwilliger te zijn. Ik krijg er waardering en blijdschap voor terug van de leerlingen. Ik heb er veel plezier in, dit jaar heb ik zelfs op bijna dertig verschillende scholen gastlessen gegeven!”