Tirsit (14) uit Tigray is op de vlucht: "Onderweg zagen we mensen sterven"

“Samen met mijn moeder en zus ben ik naar een vluchtelingenkamp in Amhara gevlucht, mijn vader is er helaas niet bij. Ik mis hem heel erg”, vertelt Tirsit Belay (14). Ze vluchtte voor geweld in Tigray, de noordelijkste provincie van Ethiopië. “We zagen mensen sterven. Ik denk er nog veel aan.”

Het meisje Tirsit kan het zich nog goed herinneren: “Toen we moesten vluchten, was mijn moeder erg bang. We hoorden geweerschoten. Onderweg zagen we mensen sterven. Mijn moeder bedekte mijn gezicht met haar hand. Ik denk er nog veel aan, vooral ‘s nachts.”

Terwijl Tirsit haar verhaal doet, komt haar moeder aanlopen en die begint meteen te huilen. Ze vertelt dat ze met haar dochters moest vluchten en dat ze niks konden meenemen. “Het was verschrikkelijk onderweg”, zegt ze. “Ik ben blij dat mijn dochters nog leven, maar ik heb nog steeds last van de gevolgen. Mijn oren doen het niet goed meer en ik heb overal pijn.”

5effaa61 4ce9 426a a30c b56c2c94f220 gezin

Enorm gemis
In de naburige provincie Amhara is een vluchtelingenkamp. Daar is Tirsit met haar moeder en zus naartoe gegaan. Haar vader is naar Tigray teruggereisd. Hij is handelaar in meel en kleding, maar heeft ook land en vee. Het gezin was erg bezorgd om de dieren. Hoe het nu met hem is, is niet bekend. Ondertussen is haar moeder injerre gaan verkopen, een soort lokale pannenkoek van teff. “Ik was erg blij dat we geld van ZOA kregen. Van het geld kocht mijn moeder eieren, tomaten, shiro (lokale kruiden waar vrouwen een sausje van maken om bij de injerra te eten) en knoflook.”

9afe2e2a 475a 47cb bdb2 853a9071552c meer portret

Ondanks alle ellende die ze op haar vlucht heeft meegemaakt, houdt Tirsit de moed erin. “Zodra het weer veilig is, wil ik dolgraag terug naar Tigray en ons leven daar weer oppakken. Ik mis mijn school en vriendinnen enorm!”

11c6056f 0511 4861 beab 79f7c9907f16 bij de waterpomp

Kinderen verdienen een plek waar ze kind kunnen zijn. Samen met jou zorgt ZOA voor een veilige slaapplaats, onderwijs, voedzame maaltijden en een plek om te spelen. Met een gift van 54,- bieden we bijvoorbeeld een kind onderwijs en professionele hulp om trauma’s te verwerken. Help jij ook mee?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.