Wat we dankzij jou al konden doen tijdens de coronacrisis!

Al meer dan 1,1 miljoen euro is er binnengekomen voor het ZOA Corona Noodhulpfonds. Samen met jou kunnen we hierdoor direct levens redden. Benieuwd wat we met je gift voor het Corona Noodhulpfonds hebben gedaan of zullen gaan doen? 

In totaal hebben we al 172.067 mensen voorlichting kunnen geven over corona en de gevolgen van het virus, hebben 14.420 mensen een hygienepakket ontvangen en 4.795 mensen zijn geholpen met broodnodig eten. Bekijk hieronder wat we in verschillende landen doen. Natuurlijk blijven we onverminderd doorgaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  • Irak - hygiënepakketten

Gelukkig kunnen in Irak veel van onze gewone projecten doorgaan, natuurlijk wel met aanpassingen om dit veilig te laten gebeuren. Daarnaast doen we veel tegen de verspreiding van het virus. Zo delen we hygiënepakketten uit in vluchtelingenkampen en voedselpakketten aan mensen die door de lockdown geen inkomsten hebben. Ook heeft ons team een aantal kwetsbare mensen bezocht om te kijken of er nog iets extra’s is wat ze nodig hebben.

  • Uganda - Les op afstand

Waar in Nederland de scholen weer opengaan, blijven ze in onder andere Uganda waarschijnlijk nog wel een poosje dicht. En dat terwijl onderwijs in dit land zo ontzettend belangrijk is. Daarom heeft ZOA aan het begin van de coronacrisis al leerpakketten uitgedeeld bij kinderen en radio’s waarmee ze naar lessen konden luisteren. Nu het erop lijkt dat de scholen nog langer dichtblijven, zijn we gestart met onderwijs in kleine groepen. Daarnaast krijgen mensen in Uganda hygienematerialen.

  • Colombia - geld voor kwetsbare gezinnen

In Colombia heeft bijna 90% van onze doelgroep geen vaste baan. Ze zijn per dag afhankelijk van hun werk en hebben daarom geen inkomsten nu er een lockdown is. ZOA had voor de coronacrisis begon gelukkig al aan veel mensen een voedselpas gegeven waarmee ze inkopen kunnen doen. Deze kunnen we op afstand opwaarderen, dus het is een erg veilige manier van hulp. Hiermee helpen we al die mensen die nu geen inkomen, en dus geen eten hebben, om toch eten te kunnen kopen. Daarnaast heeft ZOA 1500 handwasstations ingericht zodat mensen hun handen regelmatig kunnen wassen met de juiste middelen en zijn er eind mei 1500 voedselpakketten uitgedeeld.

  • Syrië - Hygiëne en water

In Syrië zijn officieel nog maar weinig gevallen van Corona bekend, maar eigenlijk betekent dat vooral dat er heel weinig wordt getest. We zijn erg bezorgd over de situatie in Syrië, omdat veel ziekenhuizen zijn verwoest tijdens de oorlog. Ook hier zijn veel mensen hun dagelijkse inkomsten kwijtgeraakt.

We hebben in Syrië tot nu toe al meer dan 22,000 mensen geholpen met hygiënepakketten en extra informatie over het coronavirus en hoe je verspreiding kan voorkomen. Ook hebben we 400 mensen een afvalbak gegeven om extra hygiëne te bevorderen, en gezorgd dat het afval nu ook regelmatig wordt opgehaald. Tot slot helpen we hier zo’n 300 gezinnen extra met schoon drinkwater.

DSC3339 1
  • Afghanistan - Vrouwenprojecten

Ook in Afghanistan verspreid het coronavirus zich helaas erg snel. Er zijn in het land veel misvattingen over het virus en hoe het verspreid wordt. We helpen onder andere de vrouwen die normaal deelnemen aan onze vrouwengroepen met extra hygienemiddelen en uitleg over hoe de vrouwen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen. De vrouwen in het projectgebied zijn zich vaak niet bewust van de risico’s en gevaren van het COVID-19 virus omdat ze geen toegang hebben tot de media. De campagne bestaat uit het verspreiden van informatie door middel van brochures en het geven van voorlichting, het desinfecteren van huizen en het distribueren van COVID-19-kits met onder andere zeep voor het wassen van handen en wasgoed, maandverband en maskers. Half juni werden er bovendien gezondheidskits verspreid via de zelfhulpgroepen. Daarnaast heeft het ZOA-team in Afghanistan een onderzoek gedaan naar de risicoperceptie en het kennisniveau van Afghanen met betrekking tot COVID-19.

  • Liberia- Take-away schoollunch

Ook in Liberia helpen we met bewustwording over het coronavirus, door bijvoorbeeld informatieve radiospotjes met informatie over hoe je verspreiding van het virus voorkomt. Normaal gesproken helpen we op verschillende scholen in Liberia met lunches op school. Daarmee bevorderen we dat kinderen naar school komen, want in veel gezinnen is er maar weinig eten. Met het sluiten van de scholen viel ook deze maaltijd weg, dat wilden we niet laten gebeuren. Daarom hebben we er nu take-away lunch van gemaakt!

20200513121743

Dit is slechts een klein deel van wat we allemaal doen tegen het coronavirus. Naast onze corona-hulp gaan in alle landen zoveel mogelijk onze normale projecten ook door. Natuurlijk wel veilig, bijvoorbeeld met mondkapjes. Deze hulp zouden we niet kunnen verlenen zonder jou, hartelijk dank voor je bijdrage!

Ook de komende tijd blijven we natuurlijk doorgaan met het vechten tegen de verspreiding van het coronavirus. Wil je alsnog bijdragen aan ons Corona Noodhulpfonds? 

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Kijk wat ZOA al heeft kunnen doen met uw hulp!