'We zijn heel gelukkig in ons nieuwe huis!'

Tasrudin op het Indonesische eiland Sulawesi straalt als hij vertelt: “Mijn gezin en ik zijn heel gelukkig in ons nieuwe huis. Maar nog belangrijker: we voelen ons veilig. Er zijn al enkele aardbevingen geweest, maar we hebben hier nog niets van gemerkt. Dit staat als een huis!”

Wat was er aan de hand? Net als duizenden anderen verloor Tasrudin, man van een lieve vrouw en vader van twee kinderen, zijn huis tijdens de aardbevingen op Sulawesi in 2018. “Ik zat binnen met mijn kinderen toen we de beving voelden. Ik stuurde mijn kinderen eerst naar buiten, en al snel volgde ikzelf. Toen we omkeken, zagen we dat ons huis een meter werd opgetild en daarna met een enorme klap weer terugkwam op de aarde. Niet lang daarna stortte alles in.”

Tusradin Sulawesi voor

Van noodhulp…
Tasrudin en zijn dorpsgenoten kregen in de eerste periode noodhulp van ZOA en een partnerorganisatie. Deze hulp bestond uit rijst, vis, zout, dekens en een doek, waarmee ze een beschutting konden maken. Maar begin vorig jaar verzuchtte Tasrudin: “Ik wil heel graag een nieuw huis bouwen, maar ik weet niet hoe. Ik faal nu als man en vader en wil niets liever dan daarin verandering brengen.”

… naar wederopbouw
We zijn nu ruim een jaar later en treffen Tasrudin en zijn vrouw voor… hun nieuwe huis! Enthousiast vertelt hij: “Via ZOA ben ik omgeschoold van boer naar bouwvakker. We leerden metselen, kosten berekenen en een projectplan maken, maar ook hoe we aardbevingsbestendig kunnen bouwen. Het was geweldig om dit te leren. Nu kan ik ook anderen helpen om hun huis weer op te bouwen.”

Foto Tasrudin Sulawesi

Zelfredzaamheid
ZOA heeft ervoor gezorgd dat in totaal 141 mensen zijn opgeleid in aardbevingsbestendige bouwtechnieken. Dat is geen overbodige luxe op een eiland, dat geregeld geteisterd wordt door aardbevingen. De bouwvakkers krijgen betaald als ze een huis voor anderen bouwen. Bij ZOA staat zelfredzaamheid hoog in het vaandel. Dus moeten mensen die een huis krijgen zoveel mogelijk meehelpen. Dit kan door het laden en lossen van vrachten zand of stenen, of graafwerk. Alleenstaande vrouwen met kinderen helpen door bijvoorbeeld te voorzien in eten en drinken voor de bouwvakkers.

Zo maakt ZOA het verschil. We zijn er, van noodhulp naar wederopbouw.

Samen geven we mensen zoals Tasrudin hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!