Het verhaal van Hafsat uit Nigeria

In het noorden van Nigeria zaait Boko Haram dood en verderf. Voor de slachtoffers van deze terreurgroep dreigt een hongersnood. Hafsat (25) vluchtte met haar kindjes Aisha (3) en Fatima (1 maand oud) voor Boko Haram.

“Het was nacht toen ineens een aantal hutten in ons dorp in de brand vlogen. Ik werd wakker van het geluid van het vuur en vluchtte samen met Aisha de bush in. Tijd om spullen mee te nemen, hadden we niet. Op dat moment was ik hoogzwanger van Fatima. De mannen die onze huizen verbrandden, waren strijders van Boko Haram. Die nacht doodden ze een aantal dorpsbewoners, waarvan ik er twee goed kende. Een week lang verbleven we in de bush. We leefden van wat mensen die we tegenkwamen ons gaven. Op de een of andere manier lukte het ons dit vluchtelingenkamp te bereiken. Uitgehongerd kwamen we daar aan.”

"Opeens vlogen de hutten in brand. Ik ben hoogzwanger de bush in gevlucht met mijn drie-jarige dochtertje"

“Op dit moment verblijven we een maand in het kamp, waar we hele dagen zitten en niets te doen hebben. ‘s nachts slapen we in een hutje van een paar vierkante meter met vijf volwassenen en zes kinderen. Eten is er niet, soms eten we een hele dag niet. Mijn dochter heeft al vier dagen ontstoken ogen, geld voor een dokter hebben we niet. Maar het gebrek aan eten is nog wel ons grootste probleem. Door het gebrek aan voedsel lukt het me niet om Fatima genoeg melk te geven. Als ik haar gevoed heb, heb ik zelf erge hoofdpijn.”

Hafsat_Nigeria

In landen als Nigeria, Jemen,  Zuid-Soedan en Syrië hebben duizenden vluchtelingen dringend behoefte aan hulp. ZOA wil hen helpen. Bijvoorbeeld met voedsel, water en onderdak. Help je mee?

Geef een gift