Vijf benodigdheden om vluchtelingen de winter door te helpen

In landen als Afghanistan, Syrië en Irak zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor oorlog of geweld. Op zoek naar een veilige plek hebben zij een schuilplaats gevonden in kapotte huizen en tochtige tenten. Maar als het kwik onder nul zakt bieden deze schuilplaatsen nauwelijks bescherming tegen de winterse kou. In deze kou zijn vijf benodigdheden onmisbaar:

1. Warme dekens

In tochtige huizen en tenten heeft de gure wind vrij spel. Daarnaast kan op sommige plekken het kwik ver onder nul zakken. De beschutting van de tenten is veel te weinig voor de vluchtelingen om warm te blijven. Warme dekens geven vluchtelingen extra bescherming in deze barre omstandigheden.

2. Kachel

In de kou zoeken vluchtelingen elkaar op in hun tent of andere noodvoorziening. Een klein kacheltje is dan onmisbaar, het is de enige manier om warm te blijven wanneer je niet veel beweegt. De warmte van een kacheltje helpt vluchtelingen de ijzige nacht door.

Zelfs met een kachel is het lastig om echt warm te worden. Wanneer gezinnen een kachel, tafel en deken hebben creëren ze in hun tent een warmer gedeelte (zie afbeelding hieronder). Een heel gezin kan op deze manier opwarmen bij een kacheltje.

IMG 20191127 WA0004

3. Brandstof

Wanneer je een kachel hebt, heb je ook brandstof nodig om de kachel aan te steken. In veel landen is er een tekort aan brandstof. Om toch warm te blijven en een vuur brandend te houden gooien mensen plastic voorwerpen op het vuur. Hierbij komen giftige gassen vrij en dit is levensgevaarlijk. Ze hebben behoefte aan veiligere brandstoffen.

4. Warme kleding

Mensen die vluchten voor geweld doen dit vaak halsoverkop. Ze hebben geen tijd om een koffer met spullen te pakken. Hierdoor zijn ze totaal niet voorbereid op de winterse kou. Mensen lopen rond op blote voeten en kinderen hebben soms alleen een T-shirt aan.

20201207153707

5. Eten

In de winter moeten vluchtelingen vaak kiezen tussen voedsel of warmte omdat ze niet genoeg middelen hebben om in beide te voorzien. Sommige vluchtelingen maken daarom de keuze om alleen voor genoeg voedsel voor de winter te zorgen. Echter, zelfs wanneer ze zich hier op richten lukt het soms niet om genoeg te verzamelen voor de hele winter.

 

Samen met jou zorgen we voor deze benodigdheden en geven we overwinterpakketten om vluchtelingen in het Midden-Oosten de winter door te helpen. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

35 1