Vluchtelingensimulatie in het ZOA-kantoor

Dinsdag 9 mei vond er bij ZOA een vluchtelingensimulatie plaats. Deze was speciaal voor leraren en groepsleiders om aan mee te doen. Na afloop ontvingen ze een training en uitleg om deze simulatie ook zelf te kunnen organiseren in hun klas of bijvoorbeeld jeugdgroep. 

De sfeer op het ZOA-kantoor was mysterieus. 25 leraren en groepsleiders waren gearriveerd om mee te doen aan een ‘Vluchtelingensimulatiespel’. Vol verwachting stapten ze een kamer binnen, die ingericht was als Syrische huiskamer. Een gastvrouw heette hen welkom: “Kom snel binnen, we hebben maar kort de tijd. Neem plaats, neem plaats”.  Na zichzelf te hebben voorgesteld, vertelde de gastvrouw dat ze maar weinig tijd hadden, vanwege de onrust in Syrië. Ze zouden snel moeten vluchten, en konden maar weinig meenemen. Alle deelnemers werd gevraagd om drie items op te schrijven die ze mee zouden nemen, zodat ze deze snel konden pakken.

Terwijl de deelnemers aan het schrijven waren, werd het plotseling donker en brak er paniek uit. Er klonken luide geweerschoten en er vielen drie mannen binnen met veel geschreeuw en lawaai. Iedereen moest op de grond in de krappe ruimte. De soldaten lieten kleine groepjes mensen naar buiten gaan, die snel naar de grens met Turkije vluchtten. Na veel onderhandel mochten ze het land binnengaan en konden ze terecht in een vluchtelingenkamp. Het kamp was donker en er waren weinig tenten beschikbaar. Veel deelnemers waren gewond, hongerig of familie kwijt. De vluchtelingen konden naar de kliniek, naar school of naar de markt, waar ze ook konden betalen om in een vrachtwagen naar Europa gesmokkeld te worden.

Kliniek

In de kliniek werden de gewonden behandeld.

Na afloop van het spel was er de mogelijkheid om door te praten. De ene deelnemer was erg geraakt door het ‘kwijtraken van familie’, een ander was juist onder de indruk van hoe definitief de keuzes zijn die je op zo’n moment moet maken. Na het napraten kregen de deelnemers uitleg hoe ze dit spel ook in hun eigen klas of groep zouden kunnen organiseren. Zo worden ook de jongeren en leerlingen in hun omgeving bewust van hoe het is om te moeten vluchten. Alhoewel er veel aandacht voor vluchtelingen is in de media, blijft het namelijk voor de meeste mensen een ver-van-je-bed-show. Door middel van dit simulatiespel komen de verhalen en emoties van vluchtelingen dichterbij en kunnen mensen een klein stukje ervaren van hoe het is. Het was een geslaagde en interessante middag en we bedanken alle aanwezigen voor hun komst.

Interesse om dit simulatiespel te organiseren? Neem contact op met Leonieke Dekker voor meer informatie.