Voor de 25e keer de collecte organiseren

‘De druppel voor die éne maakt het verschil’

Er lopen namelijk ruim honderdzestig collectanten in Krimpen aan de Ijssel! Met dit aantal lukt het om komende week bij elk huishouden in Krimpen aan den IJssel aan te bellen.

De laatste vergadering van de werkgroep vorige week werd goed benut. De salontafel was bedekt met plattegronden van Krimpen en kopjes koffie en thee. De eettafel met ZOA-dozen, promotiemateriaal en collectebussen. De voorzitster Annet van Rijs, licht het promotiemateriaal toe: ‘Het is maar een klein flyertje, maar dan hoeven er ook niet zoveel bomen voor gekapt te worden.’ Gezellig is het ook. Het beste bewijs daarvoor is dat de meesten al jaren bij de werkgroep zijn.

Toch is gezelligheid niet de belangrijkste drijfveer. ‘Gewoon voor je medemens’, zegt Adri, die al zo’n vijftien jaar bij de werkgroep betrokken is. ‘En uit christelijk oogpunt’, voegt ze toe. ‘Wereldwijd zijn er 68 miljoen vluchtelingen’, zegt Annet, ‘dat is gewoon tig keer Nederland. Vaak heb je het gevoel dat je zo weinig kunt doen, maar als ik nu naar de beelden op televisie kijk, weet ik: daar gaat het geld naar toe.’ De dames zijn gemotiveerd door de verhalen van de vluchtelingen en de werkwijze van ZOA om hen te helpen. ‘ZOA helpt, daar waar de nood is’.

De verhalen komen vanzelf in deze enthousiaste groep. Van de oude mevrouw die niet open durfde te doen, maar wel wilde geven. Collectant Elly Hak bood aan haar hand door de brievenbus te steken om het geld aan te pakken. En zo geschiedde. Of die meneer die, na een eerder duidelijk hoorbaar ‘nee’ van zijn vrouw, haar op zijn sokken achterna kwam. Om toch nog een bijdrage te geven, omdat ze een bekende was. De werkgroep organiseert de collecte voor ongeveer het vijfentwintigste jaar. ‘We weten het niet helemaal zeker…’

De QR-code, sms en Tikkie worden ook besproken. De moderne collectant collecteert tot ver buiten de gemeentegrenzen. Daar moeten de meeste dames zich nog in gaan verdiepen. ‘Ik denk dat de gewone bus nog wel de makkelijkste manier is’, verzucht Adrie van Middelkoop. Marlies pakt haar smartphone en laat zien dat er echt wel nieuwe kansen liggen. En als alles achter de rug is gaan de dames uit eten. Uit eigen zak natuurlijk, lachen ze.

Elsa van der Ham

IMG0757