Sterke vrouwen

Door de ogen van ZOA-medewerkers

Vandaag is het wereldvrouwendag. Een mooie dag om stil te staan bij sterke vrouwen wereldwijd. Want sterke vrouwen, die komen we in ons werk dagelijks tegen. Vrouwen die de ergste dingen hebben meegemaakt, maar toch doorgaan en er zijn voor hun gezin. We vroegen onze collega’s welke vrouw hen het meest is bijgebleven.

Edina uit Zuid-Sudan

Bij de vraag naar inspirerende vrouwen kwam er bij Marjanne en Ina, Disaster response officers van ZOA gelijk een stroom van namen op gang. Want daar zijn ze er veel van tegen gekomen in hun werk. Maar wie er wel uitsprong is Edina, een Ugandese ZOA-medewerker in Zuid-Sudan.

 “Edina is ontzettend sterk, optimistisch en gelovig. Ze heeft de verschrikkelijkste dingen meegemaakt, maar blijft toch altijd positief en vrolijk. Ze woont en werkt in Zuid-Sudan, terwijl haar gezin en kinderen nog in Uganda wonen. Daar is het veiliger. Edina ziet hen dus maar 1x per jaar, met kerst. Vorig jaar was ze voor een training in Nederland. Ik weet nog dat ze zei: ‘Ik heb zo heerlijk geslapen, ik hoefde niet bang te zijn dat ik niet wakker zou worden’. Dat laat wel zien in wat voor situatie ze woont en werkt. Toch heb ik haar alleen maar optimistisch en vrolijk gezien.

Ze is ook ontzettend gedreven. Ik weet nog dat er op een dag vanuit het ZOA hoofdkantoor in Nederland bepaalde documenten werden gevraagd. Het was belangrijk dat deze dezelfde dag nog opgestuurd werden. Maar op dat moment vlogen de kogels langs on kantoor in Zuid-Sudan, het was totaal niet veilig. Toch is Edina toen die documenten in gaan scannen. Ongelooflijk.”

Edina

Een groepsfoto van ZOA-medewerkers. Edina is de vrouw helemaal links. Marjanne zit links voor. 

Vrouw uit Irak

Jan Lamberink is programmamanager voor ZOA. Onlangs was hij in Irak, bij een ZOA-programma waar we voedsel uitdelen aan de meeste kwetsbare mensen, samen met wat geld zodat ze zelf de dingen kunnen kopen die ze het meest nodig hebben, zoals medicijnen.

“Opeens werd ik door deze vrouw aangeklampt. Zij en haar gezin waren niet geselecteerd voor het programma, maar ze wilde me graag haar verhaal vertellen. Dat maakte veel indruk op me, er is een flinke culturele barrière die ze doorbroken heeft om mij daarover aan te spreken.

Ze vertelde me dat zij en haar gezin, al arm waren voordat IS kwam. Haar man was in het leger arbeidsongeschikt geworden, dus ze hadden geen inkomen. Daarom neemt zij nu het voortouw, en vecht ze voor haar gezin. Je ziet het aan haar gezicht he, die groeven, ze is echt door het leven getekend. Maar wat ik aan haar zo mooi vind, is dat ze haar waardigheid wel heeft behouden. Ze probeer er nog netjes uit te zien en haar ogen stralen waardigheid en vastberadenheid uit.”

"De IS kan huizen, spullen, alles kapot maken. Maar de waardigheid van deze vrouwen kunnen ze niet van hen afnemen."

“Alleen al het feit dat ik luisterde naar haar verhaal maakte verschil. Maar gelukkig vonden we ook een manier om haar gezin ook deel te laten nemen aan het programma. Ze was zo ontzettend blij toen ze dat hoorde.  Ik heb dat bij veel vrouwen in Irak gezien. De IS kan huizen en spullen, alles kapot maken. Maar de waardigheid van deze vrouwen kunnen ze niet van hen afnemen. Prachtig om te zien.”

irakesevrouw
De vrouwen in Afghanistan

Arco is directeur programma’s (CPO) van ZOA. Hij vertelt over de vrouwen die hij heeft ontmoet in Aghanistan.

“Twee weken terug was ik in Afghanistan. Het leek wel of het team daar een geheime agenda had, namelijk mij langs zo veel mogelijk onderwijsprojecten voor meisjes en vrouwen te sturen. Zo mocht ik bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de zelfhulpgroepen voor vrouwen. In totaal 850 vrouwen, die in groepen bij elkaar komen en samen geld sparen. Mooi om te zien, maar tot mijn schrik hoorde ik dat 90% van hen niet kan lezen en schrijven. Ongelooflijk.

"Door de nieuwe generatie de kans te geven naar school te gaan, voorkomen we dat zij net als hun moeders, kwetsbaar zijn voor uitbuiting en onderdrukking"

Daarom was het juist zo mooi dat ik de volgende dag naar een ander project van ZOA ging, de cholen die ZOA bouwt in de provincie Nangarhar. ZOA bouwt klaslokalen en faciliteiten zoals toiletten. Prachtig om te bedenken dat dí de toekomst is van Afghanistan. Door deze nieuwe generatie vrouwen de kans te geven om naar school te gaan, voorkomen we dat zij ook analfabeet worden en daarmee kwetsbaar voor uitbuiting en onderdrukking.”

10 3

Lees meer over onze vrouwenprojecten of steun de vrouwenprojecten van ZOA en ontvang gratis een leuke tas.