Waarom is er hongersnood in Zuid-Soedan?

Zes jaar geleden werd Zuid-Soedan onafhankelijk, na jaren van burgeroorlog met Soedan. De sfeer was hoopvol. Het leek erop dat het land eindelijk in rustig vaarwater was gekomen. Maar nu, zes jaar later, is er weer een grote humanitaire crisis. Duizenden mensen sterven van de honger. Hoe kon het zo misgaan?

Reden 1: Decennia oorlog eisen hun tol

Hoewel de situatie in Zuid-Soedan een stuk verbeterd was sinds 2011, zijn de gevolgen van de burgeroorlog nog goed merkbaar. Na de decennia van burgeroorlog was Zuid-Soedan niet alleen het jongste land, maar ook één van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Al voordat de conflicten in 2013 begonnen leefden ongeveer de helft van de inwoners in armoede. De economie was dus al extreem kwetsbaar voordat de conflicten begonnen.

Reden 2: Opnieuw geweld

In 2013, twee jaar na de onafhankelijkheid, ontsloeg president Salva Kiir zijn vicepresident omdat hij hem verdacht van de intentie een staatsgreep te plegen. Het gevolg was een nieuwe uitbarsting van geweld en conflicten tussen groeperingen die ofwel de president, ofwel de voormalige vicepresident aanhingen. De conflicten en gevechten begonnen in Juba, maar verspreidden zich al snel door het gehele land. Sindsdien zijn, ondanks verschillende vredesovereenkomsten, de gevechten niet gestopt. Miljoenen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen, zowel binnen de landsgrenzen als naar nabijgelegen landen zoals Ethiopië.

Reden 3: Droogte

Veel inwoners van Zuid-Soedan zijn afhankelijk van landbouw. Door de conflicten is er afgelopen jaren maar weinig geoogst. Veel boeren sloegen op de vlucht of moesten hun land verlaten door geweld. Daarbovenop kwam de droogte: nog minder oogst. Ook het importeren van voedsel is bijna niet mogelijk, omdat door de conflicten de wegen niet veilig zijn. Momenteel is er daarom bijna geen voedsel op de markt. De prijzen zijn ontzettend hoog. De prijs van graan is door de schaarste nu 600% hoger dan in 2015. Families die al arm waren, hebben nu dus helemaal geen geld om het eten te kopen.

Zes jaar nadat uitbundig de onafhankelijkheid werd gevierd, lijden tienduizenden inwoners van Zuid-Sudan onder hongersnood en oorlog. Buiten hun schuld.

Laat de Zuid-Soedanezen niet aan hun lot over en geef. Met jouw steun kunnen we de hulp bieden die het meest nodig is, zoals voedsel en schoon drinkwater. Help je mee? Doneer hier.