4700 kanjers lopen 125.000 euro bij elkaar!

Beste jongens en meisjes,

Wandelen voor Water 2018 zit er weer op. Ook jouw school heeft afgelopen schooljaar meegedaan. We hopen dat je het een leuke actie vond én dat je ook wat hebt geleerd. Schoon drinkwater is voor miljoenen kinderen op deze wereld niet vanzelfsprekend. Het is gaaf dat jullie een steentje hebben bijgedragen om leeftijdgenootjes te helpen. We willen jullie hiervoor bedanken. Niet alleen voor het geld wat jullie hebben opgehaald, maar ook voor het sjouwen met het water. Eenvoudig is het vast niet geweest! Hebben jullie het bedankfilmpje al gezien? Kijk er even naar, dan hoor je hoeveel geld er totaal is opgehaald door alle basisscholen die mee hebben gedaan voor ZOA in 2018.

Met de opbrengst van Wandelen voor Water gaan we het volgende doen:

  • 14 handpompen boren en 8 herstellen bij 22 verschillende scholen
  • Lokale bedrijfjes worden opgeleid om het werk uit te voeren. Hierdoor hebben tientallen mensen (weer) een baan.
  • Toiletten en kranen bouwen op twee basisscholen
  • Gezondheidslessen op 24 basisscholen
  • Scholen en ouders worden getraind om comités te vormen. Deze comités worden verantwoordelijk gemaakt voor de pomp in hun dorp of bij hun school.
IMG5663

Kinderen vertellen

Op de Grace Academy School hebben ze sinds enkele weken een waterpomp bij de school. Deze pomp is geboord met het geld wat jullie hebben opgehaald. Een aantal leerlingen vertellen over de nieuwe pomp:

Rita Yah, een 5-jarig meisje, zit momenteel in de ABC-klas (kleuterklas) van de Grace Academy. Voordat de pomp op de school werd geïnstalleerd bracht Rita water van huis naar school. Dit zorgde ervoor dat haar schoolboeken vaak nat werden. Doordat er nu schoon drinkwater op school is neemt ze niet langer water mee van thuis. “Bedankt voor het schone drinkwater!

Vroeger haalden we water uit de “community” pomp. We betaalden voor iedere volle emmer. Als mijn ouders het geld hier niet voor hadden haalden we uit een nabijgelegen beek. Sinds deze pomp hier bij mijn school staat is het veel eenvoudiger om water te halen. Het water van deze pomp is goedkoper en minder ver lopen. Enorm bedankt voor de handpomp!” Mercy T. Smith, leerling op de school.

Prosper Adams, een 14-jarige jongen, vertelt “Vroeger kocht ik meestal water in een winkel hier in de buurt. Maar vaak liep het watertoevoer naar de winkel niet goed vanwege watertekorten. Daardoor was het water vaak erg duur. Als ik te weinig geld bij me had haalde ik water uit een bron of beek hier in de buurt. Sinds deze waterpomp bij onze school staat neem ik iedere dag schoon water mee naar huis. We zijn hier erg blij mee. Ook worden de WC’s op school nu veel beter schoon gemaakt en kunnen we onze handen wassen.

Jullie hebben mede mogelijk gemaakt dat honderden gezinnen in Liberia schoon drinkwater hebben. Dank voor jullie steun en vertrouwen in ZOA’s werk!