Wat is er aan de hand in Jemen?

De Trump-regering bestempelde de groep Ansar Allah in Jemen als terroristen. Veel hulporganisaties waren bang dat dit te koste zou gaan van hulp aan Jemenieten die met de hongerdood bedreigd worden. Maar het ziet ernaar uit dat we door kunnen gaan met hulp verlenen. Wat is er aan de hand in Jemen?    

 

1. Jemen is een speelbal

Sinds 2015 woedt er in Jemen een burgeroorlog. Het land is onderdeel van een groter conflict, dat tussen Iran en Saoedi-Arabië. Het is inmiddels erg complex, maar in een notendop komt het hierop neer: de groep Ansar Allah, in het Westen vaak de Houthi’s genoemd, heeft een groot deel van Jemen in handen. De regering van Jemen is gevlucht naar Aden, dat in het zuiden ligt van Jemen. De Houthi’s worden gesteund door Iran. Saoudi-Arabië, aartsrivaal van Iran, steunt de regering en vecht tegen de Houthi’s.

 

2. Komt de hulp aan Jemen in gevaar?

Aanvankelijk waren hulporganisaties bang dat de maatregel van de VS gevolgen zou hebben voor de directe hulpverlening. Daardoor zou het bijvoorbeeld niet meer mogelijk zijn om noodhulpgoederen, voedsel en medicijnen te verstrekken. Het ziet er echter naar uit dat we ons werk kunnen voortzetten. We weten echter niet welke beslissingen de nieuwe regering van de VS zal doorvoeren. Zelfs als het mogelijk blijft om ons werk te doen, zullen we de gevolgen van deze beslissing waarschijnlijk wel gaan merken. Zo kan het bijvoorbeeld lastig worden voor internationale banken om geld over te maken naar Jemen. Of de brandstofprijzen in Jemen gaan weer omhoog, wat de economische crisis in het land verergert. De onzekerheid blijft dus nog voortduren.

StillYemen

3. Waarom is hulp in Jemen hard nodig?

Het escalerende geweld gaat hand in hand met een ingestorte economie en een coronacrisis. Dankzij humanitaire noodhulp bleef een grote hongersnood de afgelopen twee jaar uit. Maar door de coronapandemie trekken donoren geld terug. De situatie is nu zo erg, dat één op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed is. Twee derde van de ruim 30 miljoen Jemenieten hebben honger.

 

4. Is de situatie in Jemen uitzichtloos?

“Jemen zit in een neerwaartse spiraal”, zegt Gerrianne Pennings, onze projectmedewerker in Jemen. “Veel mensen zijn op de vlucht geslagen, zo’n 3,6 miljoen. In het afgelopen halfjaar zijn 81.000 mensen van huis en haard verdreven. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het voelt letterlijk alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat. Bij ZOA geloven we nooit dat een situatie uitzichtloos is, maar het is in Jemen wel heel zwaar.”

Jemen medewerker uitdelen pakket 2

5. Wat doet ZOA?

“We doen wat we kunnen met het beetje geld dat we hebben”, zegt Gerrianne. “En dat is zorgen dat mensen toegang tot water en sanitair houden, en dat ze voorlichting krijgen over hygiëne. Als er één ding is wat we geleerd hebben de afgelopen maanden, is dat handen wassen letterlijk levens kan redden. Water en zeep zijn dus essentieel. Ook ondersteunen we kwetsbare families met cash of door middel van lokale werkgelegenheidsprojecten.”

“ZOA heeft vorige week een nieuw contract ondertekend met het Yemen Humanitarian Fund waarin we geld voor eten gaan geven aan ontheemden. Dat zijn vluchtelingen die in kampen en bij gastgezinnen verblijven. We hopen dat donateurs ons blijven steunen. Steun voor een paar maanden is gewoon niet voldoende om mensen echt nieuwe hoop te geven om zelf hun eigen bestaan op te bouwen. Alle grote en kleine giften zijn welkom om actief te kunnen blijven Jemen. Wij vergeten Jemen niet!”

Samen geven we mensen hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!