We gaan naar Mozambique

Hielke Zantema is noodhulp-specialist bij ZOA. Deze week reist hij naar het rampgebied in Zuidelijk Afrika dat door de orkaan Idai is getroffen.

Wat is je indruk van de ramp tot nu toe?
Het duurde even voordat de omvang duidelijk werd, maar het lijkt een ramp te zijn van ongekende proporties. Gigantische delen land zijn als het ware teruggenomen door de zee en staan onder water, en ook de stormschade is enorm. Bovendien worden de komende weken nieuwe perioden van regenval voorspeld, dus de situatie is uiterst kritiek.

Wat is het hardste nodig in gebied?
In eerste instantie voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en onderdak. Maar vanwege de grootschalige overstromingen zijn ook toiletvoorzieningen van levensbelang. Het risico op een ‘’tweede ramp’’, een massale cholera-uitbraak, ligt op de loer.

Het is een enorm gebied dat is getroffen. Waar ga jij heen?
Mijn doel is het bereiken van Chimoio, een plaats in centraal Mozambique. Dit ligt tussen de zwaar getroffen havenstad Beira en de grens met Zimbabwe in, midden in het getroffen gebied.

ZOA heeft geen mensen of projecten in dat gebied. Wat kan je daar in je eentje doen?
ZOA werkt in deze ramp nauw samen met het Christelijk Noodhulpcluster. Zo heeft Dorcas al jaren een kantoor in Mozambique en is het actief in het getroffen gebied. De nood is echter hoog en er zijn veel extra handen nodig. Het verzoek vanuit Dorcas was dan ook of we als ZOA extra capaciteit konden bieden. Mijn voornaamste taak is dan ook om het lokale Dorcas team te ondersteunen in het opschalen van de noodhulp.

Hoe lang blijf je daar?
Ik ga voor drie weken.

Wat ga je het meest missen?
Uiteraard zal ik mijn 16 maanden oude dochter en mijn vrouw het meest missen. We verwachten daarnaast ons tweede kindje komende zomer, dus het is een bijzondere tijd. Maar dat ik daarnaast ook Ajax – Juventus moet missen vind ik erg jammer; ik had mijn kaartje al binnen! Daar ga ik nu iemand anders blij mee maken.

Help je mee onze noodhulp in Mozambique mogelijk te maken? Geef dan een gift via onderstaande button. 

Doneer nu

*foto credits: Brad Balin, Mission Aviation Fellowship